Blogi

Anne Mariapori

tiimipäällikkö

Kirjoitettu
04.04.2019

Puutu varhain, ehkäise koulupudokkaat!

Kevät on pitkällä ja poissaolot räjähtävät kohta käsiin, koska koulussa huomataan oppilaan poissaolojen lisäksi tekemättömät rästitehtävät ja 4-varoitukset. On olemassa monenlaisia koulupoissaoloja ja myöhästelyä ennaltaehkäiseviä malleja. Mutta miksi kehittää hienoja malleja, jos niitä ei noudateta?

Työssäni Komiasti kotona ja opintiellä -toiminnassa törmään päivittäin tilanteeseen, jossa koulupoissaoloihin ei tartuta ajoissa. Meidän perustehtävämme on ehkäistä koulupoissaoloja, myöhästymisiä ja koulupudokkuutta. Työ tuntuu välillä mahdottomalta, koska varhaisen puuttumisen mallia ei kouluissa noudateta. Meihin otetaan yhteyttä usein vasta sitten, kun poissaoloja on 200 tuntia tai jopa 300 tuntia!

Vanhemmat ovat tässä vaiheessa erittäin uupuneita eikä voimia nuoren koulunkäynnin tukemiseksi enää ole. Nuoren koulupoissaolot ovat kroonistuneet ja hänen motivoimisensa on tässä vaiheessa liki mahdoton tehtävä. Helppoa ei ole koulullakaan.

Olen sitä mieltä, että terve, hyvinvoiva nuori menee kouluun joka päivä ja tiedostaa oman vastuunsa koulunkäymisestä. Syitä poissaoloihin on monia. Taustalla voi olla kiusaamista, peliongelma, neuropsykiatrista oireilua tai jokin somaattinen sairaus. Syy pitää selvittää ja hoitoon tulee päästä hyvissä ajoin. Nämä nuoret tarvitsevat aikuisen tukea, järjestelyitä koulussa, pedagogista tukea ja arviointia.

Mikäli myöhästelyihin ja poissaoloihin puututaan varhain, eivät ongelmat pääse kasvamaan suuriksi. Kuinka moni sijoitus olisi jäänyt tekemättä, mikäli poissaoloihin olisi puututtu toimintamallin mukaisesti? Suurten poissaolomäärien johdosta joudutaan tällä hetkellä viimeisenä keinona turvautumaan myös avohuollon sijoitukseen koulunkäynnin turvaamiseksi. Näitä sijoituksia meidänkin toiminta-alueellamme on liikaa.

Me tarvitsemme toisiamme ja oppilas tarvitsee meitä. Me toivomme, että yhä useammat vanhemmat ottavat yhteyttä Komiasti-toimintaan heti, kun pienikin huoli herää oman nuoren koulunkäynnistä. Toivomme myös, että luokanohjaajat ottavat poissaoloihin puuttumisen mallit käyttöön. Tämä palkitsee meitä kaikkia ja on kustannustehokasta ajatellen myös yhteiskuntaa.

Onneksi hyviäkin kokemuksia löytyy. Yksi Komiasti-tiimin työntekijän kotikäynti voi riittää, muuta ei välttämättä tarvita. Suurin kiitos työstämme on oppilaan kanssa kuljettu matka, jossa päämäärä on saavutettu. Vuosiluokka päästiin kunnialla loppuun ja todistus on kädessä.

Voimia ja jaksamista oppilaille, opettajille ja vanhemmille.


Anne Mariapori
Tiimipäällikkö
Komiasti kotona ja opintiellä

Jaa blogikirjoitus

  

Kommentit

05.04.2019 : Kirsi
Puuttuminen pitäsi tehdä jo alakoulun puolella. Koulut tekevät jo nyt töitä. Sosiaalialan ammattilaisten jalkautuminen kouluun ja osaksi sen arkea ehkäisisi tai ainakin vähentäisi tippumisia yläkoulun puolella.
05.04.2019 : Erkka
Jos oppilas ei ole riittävän sairas, ei käytä mitään päihteitä, ei hillu vaarallisesti, mutta huoltajat eivät saa häntä kouluun, ovat koulun ja muiden toimijoiden keinot vähissä. Sosiaalitoimen tukikeinotkin ovat riittämättömät, kun ollaan avohuollon vaiheessa. Jos huoltajat eivät halua sijoittamista, niin se on voi voi. Suomi on vapaa maa - myös syrjäytymisen vapaus on näköjään olemassa. Tosi surullista. Ja tosi vaikeaa toimia opettajana.
05.04.2019 : Erkkaope
Samaa mieltä Kirsin kanssa. Alakoulussa näkyy jo ne oppilaat, jotka mahdollisesti yläkouluun siirtyessä tipahtavat kyydistä. Alakoulun luokanope kuitenkin näkee ja opettaa suurimman osan viikossa oppilasta. Riippuu opesta, luokkakoosta ja luokan oppilaiden haasteista, kuinka paljon opella riittää "paukkuja". Peräänkuulutan koulun oppilashuollon merkitystä.
05.04.2019 : Maija
Mulla on alakoulussa oppilaita, jotka eivät käy juurikaan koulua ja myöhästelevät useita tunteja. Kaikenlaista on koulun puolella yritetty, jotta kouluun olisi mukavampi tulla,
mutta minkäs teet kun lapsi ei lähde ja vanhempi ei saa lasta liikkeelle. En mä erityisopettajana lasta pysty aamuisin hakemaan kotoa ja lastensuojelun mielestä tilanne ei ole niin vakava, että he lähtisivät tukemaan perheen aamuja. Turhauttaa!
07.04.2019 : Anne
Totta on se, että alakoulun puolella on paljon oppilaita, joilla kouluunlähteminen on haastavaa. Tukea tarvitaan kipeästi myös sinne. Meillä on pilottina otettu mukaan 6.luokkalaiset, tarve on jo paljon aikaisemmin.

Jos jo alakoulussa kouluunlähteminen on haastavaa, näkyy se myös yläkoulun puolella. Kiitos niille opettajille, jotka jaksavat laittaa panoksia näihin, syrjäytymisvaaran alla oleviin lapsiin. Tiedän, että se vaatii voimia ja pitkäjänteistä työtä kaiken muun ohessa. Se työ kuitenkin palkitaan👍🏼!

Vanhemmat tarvitsemme myös teitä. Kun huoli herää kotona, ole yhteydessä lapsesi opettajaan. Toivon myös, että vanhemmat eivät kuittaa hyväksytyksi poissaoloja, jotka ovat oikeasti luvattomia.

Jätä kommentti