Niittytupa
Oma koti tuo vapautta ja vastuuta

Oma koti tuo vapautta ja vastuuta

Ulkona pakkanen paukkuu ja avotyötoiminnasta on juuri palannut reipas työmies takaisin kotiin. Hän on 24 -vuotias Do, joka asuu Muhoksella Niittytuvan tuetun asumisen palvelun piirissä. Do on Muhokselle muuttaessaan asunut ensin Niittytuvan ryhmäkodilla, missä hän on harjoitellut arjen taitoja ja valmistautunut omaan kotiin muuttamiseen. Tällä hetkellä Do asuu rivitalossa omassa yksiössä, missä tuetun asumisen ohjaajat käyvät ohjauskäynneillä hänen luonaan päivittäin.

Reipas nuori mies käy avotyötoiminnassa Muhoksen terveyskeskuksessa keittiöpuolella ja oma työpaikka on Dolle tärkeä. Omaan kotiin muuttaminen ja oman elämän rakentaminen on vaatinut harjoittelua ja suunnittelua. Kävimme porisemassa Don kanssa, miltä elämä omassa kodissa ohjaajien turvin tuntuu ja millaisia tulevaisuuden haaveita hänellä on.

- Parasta omassa kodissa asumisessa on, ettei ole sääntöjä ja on vapautta. Saan lähteä kauppaan, kalalle ja salille milloin haluan. Saan lähteä reissuun milloin haluan, kunhan ilmoitan ohjaajille ettei ne huolestu. Omassa talossa pitää käydä asioimassa ja töissä, että saa omaa rahaa. Oma talo pitää pitää siistinä. On hyvin tärkeää asua omassa kotona. Omassa asunnossa asuminen on rauhallista, Do kertoo.

- Jotkut sanovat, miksi minulla on varaa ostaa kaikkea? Sanon, että käyn ahkerasti töissä ja siitä saa rahaa kuukaudessa tietyn summan. Harrastan juoksemista ja haluaisin valmentajan siihen. Minusta tulee isona erityisjuoksija ja juoksen pitkiä matkoja. Kuljen omalta asunnolta harrastuksiin kävelemällä. Käyn joskus linja-autolla Oulussa ja junalla Rovaniemellä. Käyn myös helluntaisseurankunnan tapahtumissa joskus.

Tuetun asumisen ohjaajat käyvät Don luona säännöllisesti Don kanssa yhteisesti sovittuina ajankohtina. Do suunnittelee ohjaajan kanssa yhdessä, missä asioissa hän tarvitsee vielä ohjaajan apua ja mitkä asiat sujuvat jo itsenäisesti.

- Ryhmäkodilla asuessani harjoittelin tiskien laittamista tiskikoneeseen, oman huoneen siivoamista, pölyt, imurointi ja moppaus. Omasta huoneesta huolehtiminen piti sujua hyvin. Nyt omassa kotona ohjaajat auttavat siivoamisessa ja ohjaajat auttavat tiskaamaan. Ohjaaja auttaa ostoksissa ja katsomaan oikean vaatekoon. Ohjaaja auttaa myös raha-asioissa. Saan ostaa omilla rahoilla, mitä haluan. Tarvitsen ohjaajan apua ihmissuhde-asioissa. Minulla on väärinkäsityksiä ja saan ohjaajilta paljon keskusteluapua, ohjaajan ammattitaito auttaa. Ohjaajat huomaavat minun puheesta ja naamasta jos minulla ei ole kaikki hyvin. Tykkään keskustella ohjaajien kanssa, ne on hirmun mukavia.

Tulevaisuudessa Don haaveena on muuttaa kerrostaloon, jossa on kylpyamme ja iso tv.

- Olin hotellissa missä oli kylpyamme ja tykkäsin siitä. Haluaisin tehdä vähintään 6 tunnin työpäiviä ja saada vähän enemmän palkkaa. Vaikka euro enemmän päivässä. Ehkä olen töissä jossain muualla kuin Muhoksella. Minun työpaikka on erittäin mukava ja työkaverit ovat erittäin mukavia. Saan joka päivä aamuisin töissä kahvia ja pullaa. Kahvi on erittäin hyvää. Haluaisin lisää uusia ystäviä ja tutustua hitaasti uusiin ystäviin. Jos tutustuu liian nopeasti, voi tulla väärinkäsityksiä tai voin ymmärtää asioita väärin. Ystävän pitää olla samanhenkinen. Haluan pitää samat harrastukset ja samoista harrastuksista voi löytyä samanhenkisiä kavereita.

Do toivookin, että hänellä olisi Muhoksella enemmän ystäväperheitä.

- On tärkeää, että on ystäviä, joille voi tarjota vaikka kahvia ja jäätelöä. Pitää olla muille asiallinen ja olla käytöstavat. Uudetkin ystävät ovat tervetulleita, Do vinkkaa.

Do lähettää terveisiä heille, jotka haaveilevat muuttamisesta omaan kotiin ja itsenäisemmän asumisen piiriin.

- Kannattaa kuunnella ohjaajan neuvoja eikä lähteä sooloilemaan. Vapauksia tulee tukikämpässä lisää, mutta pitää noudattaa pelisääntöjä. Pitää olla kunnolla ja käydä töissä ja elättää itsensä. Ja kannattaa harjoitella ruoan laittoa.

Jaa tarina

  

Lisää tarinoita

Oma asunto, joka tuntuu kodilta

Reeta Laurila

Irti päihdekoukusta – Nuorta ei jätetä yksin

Janika Saastamoinen ja Marjo Kukka