Komiasti opintiellä -hanke

Komiasti opintiellä -hanke

Komiasti opintiellä –hanke 2013-2017 on Nuorten Ystävät ry:n hallinnoima viisivuotinen hanke, jossa puututaan Komia-seutukunnan (Seinäjoki, Lapua, Kuortane, Alavus, Jalasjärvi, Kurikka ja Ilmajoki) yläkouluissa poissaoloihin ja myöhästymisiin. Luomme ja toteutamme hankkeessa toimintamalleja, joilla ennaltaehkäistään toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevien nuorten myöhästymisiä, koulupoissaoloja sekä koulupudokkuutta.

Yläkoulujen yksilömuotoisen Lukkari-toimintamallin® tavoitteena on puuttua varhaisessa vaiheessa oppilaiden koulupoissaoloihin ja myöhästymisiin. Mallissa edetään neliportaisen, käytännönläheisen toimintamallin mukaan kotikäynnin, puhelinherätysten, noutojakson sekä palveluohjauksen kautta kohti säännöllistä koulunkäyntiä. Oppilaat ohjautuvat toiminnan piiriin koulujen oppilashuoltoryhmien ja kuraattorien kautta. Yhden oppilaan kanssa työskennellään maksimissaan noin kuukauden verran. Lukkari-toimintamallin lisäksi olemme kehittäneet hankkeessa yläkoulujen oppilaille ja heidän vanhemmilleen erilaisia vertaistukimuotoja. Leirejä ja ryhmiä toiminnan piirissä oleville toteutamme ja suunnitellemme yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Toisen asteen ryhmämuotoinen Elämyspaja-toimintamallilla pyritään nuorten tehokkaaseen ja käytännönläheiseen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja opiskelun tukemiseen. Elämyspaja  on vapaastivalittava opintokokonaisuus 1. ja 2.vuoden opiskelijoille. Se koostuu ryhmäytyksistä, opintojen edistämisestä, toiminnallisesta tekemisestä ja yksilötyöstä. Toteutamme opintokokonaisuuden yhteistyössä toisen asteen yksiköiden ydinverkoston kanssa. Ydinverkostoon kuuluvat yksiköiden ryhmänohjaajat, kuraattori, opinto-ohjaaja, ammattiohjaaja sekä koulutuspäällikkö. Elämyspajatoiminnasta hyötyvät opiskelijat ohjautuvat toimintaan ydinverkoston kautta.

Komiasti opintiellä –hankkeen toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

Hankkeen arviointiraportti:
Komiasti Opintiellä: Kohti säännöllistä koulunkäyntiä