Kun kaikki loksahtaa kohdilleen

Kun kaikki loksahtaa kohdilleen

- Adapteri-hanke oli minulle kuin lottovoitto, hankkeen kautta työllistynyt Sirpa sanoo.

Adapteri sovittaa yhteen työnhakijoita ja työnantajia yhteisesti räätälöidyn täsmävalmennusmallin avulla.

Vuonna 2013 Sirpa Kiviharju jäi työttömäksi oltuaan 25 vuotta saman työnantajan palveluksessa.

– Kuulin, että taloushallinnon ihmisistä on pulaa, ja koska olen koulutukseltani laskentalinjan yo-merkonomi, päätin päivittää osaamistani ja suorittaa taloushallinnon ammattitutkinnon. Sitten selvisi, että kirjanpitäjiä ei otettu töihin ilman kolmen vuoden työkokemusta. En päässyt edes haastatteluun. Se oli toivoton urakka, Sirpa muistelee.

TE-toimistosta Sirpa ohjattiin NYlle silloin toimineeseen Työetsivä-hankkeeseen.

– Pääsin Kestävän kehityksen keskukseen töihin vuodeksi, minkä jälkeen palasin sitten Työetsivään. Silloin kuulin Adapteri-hankkeesta, Sirpa kertoo.

Adapterin täsmävalmennuksen aikana työnhakijan työelämävalmiuksia ja osaamisen kehittymistä tuetaan siten, että ne vastaavat työn vaatimuksia ja edistävät pitkäaikaista työllistymistä. Työhönvalmentajat valmentavat työnhakijoita yksilöllisesti jatkopolkujen löytämiseksi.

Sirpa tunsi entuudestaan Adapterin yritys- ja tutorkoordinaattorin Sanna Savolaisen, jonka kanssa asiat alkoivat edetä vauhdilla.

– Osallistuin asiakkaiden työpajaan Adapterissa. Kävimme läpi, millaisia toiveita asiakkailla on ja millaista apua halutaan työllistymiseen. Halusimme tuoda esiin sitä, että tietyn ikäisillä työnhakijoilla on kova motivaatio näyttää, että pystyy ja haluaa tehdä työtä. Joskus tuntuu, että kun on tämän ikäinen, niin ei ole mahdollisuuksia. Adapteri on ollut kuin lottovoitto ja olen erittäin tyytyväinen, Sirpa pohtii.

– Työllistymisen edistämiseksi Adapterissa on mahdollista hyödyntää lyhyitä oppisopimuksia ja ammatillisten tutkintojen osatutkintoja. Täsmävalmennuksen avulla madalletaan työnantajien kynnystä uuden työntekijän palkkaamiseen. Parhaimmillaan työnantajat saavat valmennuksen avulla omiin tarpeisiin valmennettua ja koulutettua työvoimaa. Työnantajat saavat tukea valmennussuunnitelman toteuttamisessa ja työllistämisessä sekä apua mahdollisten eteen tulevien haasteiden selättämisessä, Savolainen jatkaa.

Adapteri-hankkeen aikana Sirpalle avautui mahdollisuus työkokeiluun oululaisessa hoivakodissa. Sinne Sirpalla olisi ollut työllistymismahdollisuus, mutta samaan aikaan avautui tilaisuus toiseenkin työpaikkaan. Savolaiselle ja Adapterin projektipäällikkö Vesa Karjalaiselle oli vinkattu katsastuskonttorista, jonka yrittäjä tarvitsi apua.

– Esittelimme työllistymismallit yrittäjälle ja lähetimme hänelle Sirpan cv:n, Karjalainen kertoo.

– Tapaaminen yrittäjän kanssa meni hyvin. Minulla ei ollut ennakkoon mitään odotuksia, vaikka mietin kyllä, että eivät kai nämä nuoret miehet halua mummoa sekaan työpaikalle. Juteltiin ja yrittäjä kysyi, että paljonko haluat palkkaa ja kuinka pitkä sopimus tehdään. Lopputuloksena oli toistaiseksi voimassa oleva työsopimus! Olen niin onnellinen työpaikasta, enkä osannut ajatella, että käy tällainen tuuri, Sirpa iloitsee.

– Sirpa on uudessa työpaikassaan kuin kotonaan, Savolainen nauraa.

Sirpan työllistäneellä yrittäjällä on laajentamis- ja kehittämisintressejä. Savolainen ja Karjalainen ovatkin käyneet työpaikalla auttamassa toiminnan kehittämisessä. Yrittäjä myös kokee, että Sirpa tuli oikea-aikaisesti mukaan toimintaan.

____________
Adapteri on Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -ohjelman mukainen kolmivuotinen kehittämishanke. Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus, Oulun kaupunki ja Nuorten Ystävät ry. Hankkeen kohderyhmänä ovat kaikki työikäiset työttömät ja työnantajat. Toiminnassa painotetaan alle 30-vuotiaiden ja yli 50-vuotiaiden työllistymistä. Hanke sovittaa yhteen työnhakijoita ja työnantajia yhteisesti räätälöidyn täsmävalmennusmallin avulla.

Jaa tarina