Tönäri

Kirjoitettu
16.12.2021

Vapaaehtoisen puheenvuoro

Vapaaehtoisen puheenvuoro -palsta toteutetaan yhteistyössä Kajaanin seurakunnan ja paikallisten yhdistys- ja järjestötoimijoiden kanssa. Kirjoittajia yhdistää vapaaehtoisuus, sen merkitys ja mahdollisuudet. Puheenvuoroja julkaistaan noin kerran kuukaudessa. Joulukuun alussa kaksi Klubitalo Tönärin jäsentä pääsi hyödyntämään tilaisuutta kirjoittaa palstalle. Alla lehtikirjoitus kokonaisuudessaan.


Vapaaehtoisuudella sisältöä ja suuntaa elämään


Nuorten Ystävien klubitalot Oulussa, Kajaanissa ja Rovaniemellä edistävät osallisuutta ja tasa-arvoa. Klubitaloilla osatyökykyiset saavat vertaistukea ja löytävät mielekästä tekemistä arkeensa. Klubitalotoiminta perustuu vapaaehtoiseen jäsenyyteen, joka on maksuton. Toiminta on tarkoitettu yli 18-vuotiaille työikäisille henkilöille, jotka kokevat tarvitsevansa erityistä tukea arkeen, työelämään tai opiskeluun liittyvissä asioissa.

Klubitalo Tönärin jäsenet Susanna ja Juho ovat olleet Tönärin toiminnassa mukana jo vuosia.

”Liityin jäseneksi vuonna 2013, kävin ensin tutustumassa, jonka jälkeen mm. ilmainen jäsenyys vaikutti päätökseeni tulla mukaan toimintaan. Käyn talolla, koska saan sieltä tukea arkeen, edullisen päiväruuan ja erilaista tekemistä. Myös yksilöohjaukset oman avaintyöntekijän kanssa ovat mulle tärkeitä.

Tönäri on tukenut mua arjen asioissa ja asumisessa. Harjoittelin itsenäistä asumista Tönärin tukiasunnon avulla. Muutaman vuoden jälkeen olin valmis muuttamaan pois tukiasunnosta ja asumaan täysin itsenäisesti. Nykyään käyn vain tarvittaessa intervallijaksoilla kuntoutuskodissa. Tukiasuntoaikaan käytiin avaintyöntekijän kanssa yhdessä kaupassa ja suunniteltiin viikkoon lukujärjestystä.

Opiskeluiden aikana sain tukea opintoihin ja pystyin suorittamaan mm. tutkintoon liittyviä näyttöjä Tönärillä. Olen myös työllistynyt osa-aikatyöhön Tönärin kautta ja olen saanut tuettua työhönvalmennusta. Työ on ollut just sopivan haastavaa ja ihanaa et se on toteutunut. Siis se, että se on oikeesti toteutunut. Sain työpaikan, jossa jopa luulen pärjääväni! Työaikoja on voitu miettiä mulle sopivaksi ja pystyn kuuntelemaan omia voimavaroja. Parasta talolla on ihmiset ja se, että kaikki on aidosti tasa-arvoisia.” Susanna kertoilee.

Juho puolestaan kertoo liittyneensä jäseneksi jokunen vuosi Susannan jälkeen.

”Typalla tuli puheeksi, että tämmönen paikka on ja sieltä suositeltiin käymään tutustumassa. Käyn Tönärillä, koska saan tekemistä päiviin ja pääsee ihmisten ilmoille, päivärytmi pysyy järkevänä yms. Tönärillä käymisellä on ollut mulle henkisellä tasolla verrattain isompi vaikutus. Oman arvon tunto ja elämän ilo on palautunu talolla käynnin myötä, kun on ihmisiä ketkä oikeesti välittää mun asioista.

Tönärin kautta oon rohjennu psykan polillekin juttelemaan asioista ja saanu tukea ja vinkkejä arjen haasteisiin. Työllistyminen ei ole onnistunut, vaikka on kovasti yritetty, niin alkaa jo tuntua siltä, että en jaksa enää edes yrittää työllistyä. Se, että on saanu käydä Tönärillä niin on pysyny järjissään. Sitte oon saanu apua omiin asioihini ja vielä Tönärin porukalla Kaukavedessä käyntien myötä kuntosaliharjottelu on jääny mulle harrastukseksi. Parasta talolla on ilmapiiri ja ihmiset, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen.”

Toimintaan osallistuminen vapaaehtoisesti parhaimmillaan antaa erilaista suuntaa elämälle, ohjaa uudelle uralle ja tuo merkitystä arjen keskelle.

Teksti on ilmestynyt Koti-Kajaani lehdessä 8.12.2021
Kirjoittajat: Juho Haapamäki, Susanna Väisänen ja Katariina Hentilä

Jaa blogikirjoitus