Blogi

Arja Sutela

pääsihteeri

Kirjoitettu
27.08.2019

Pitäisikö Veikkauksen monopoliasema purkaa?

Julkisuudessa käydään tänä syksynä kiivasta keskustelua Veikkauksen monopoliasemasta, aggressiivisesta mainonnasta ja riittämättömästä pelihaittojen ehkäisystä. Osassa keskusteluja näyttää unohtuvan se, mikä nykyinen Veikkaus on ja miksi se ja sen monopoliasema on olemassa.

Esimerkiksi yksi valtakunnan suurimmista aviiseista (Kaleva 14.8.2019) ilmaisi, ettei kulttuurin ja liikunnan tukeminen ole riittävä peruste monopolin säilyttämiselle. Tosiasiassahan Veikkauksen tuottoja jaetaan huomattavasti laajemmin: Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva valtionapukeskus, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA, jakaa tänäkin vuonna voittovaroista 380 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnan tukemiseen.

Nuorten Ystävät ry saa Veikkauksen tuotonjaosta yli miljoona euroa vuodessa. Tällä ylläpidetään esimerkiksi Vanhempien Akatemiaa, joka tavoittaa tuhansia kasvatus- ja parisuhdeongelmien kanssa painivia perheitä, kolmea klubitaloa, joissa on jäseninä noin 700 elämän vahvistamiseen tukea tarvitsevaa henkilöä sekä päihdeongelmaisten matalan kynnyksen kohtaamispaikkaa. Veikkauksen rahaa menee siis jonkin verran muuallekin kuin kulttuuriin ja liikuntaan.

Raha-automaattiyhdistys perustettiin 1.4.1938 keräämään rahapelitoiminnalla varoja suomalaisille sosiaali- ja terveysjärjestöille. Yhdistyksen tarkoituksena oli saada maahan tuodut rahapeliautomaatit valvontaan ja niiden tuottojen käyttö yleiseksi hyväksi.

Me vanhemmat ihmiset muistamme vielä hyvin 20 pennin pajatsot ja niiden tuoton käytön ”kansanterveydelle”. Nykyään moni meistä pysähtyy marketin kassan jälkeen lyömään euron-pari hedelmäpeliin tai pokeriin. Valitettavasti kaikkien pelaaminen ei pysy kohtuullisissa rajoissa, vaan automaattipelaamiseen syntyy helposti riippuvuus.

Pelaamisen siirtyminen yhä enemmän nettiin on mullistanut pelimarkkinat. Myös Suomen monopolisoiduille pelimarkkinoille on tullut valtava määrä ulkomaisia pelintarjoajia. Rahapeliyhtiöt Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus ja FinnToto yhdistyivät vuonna 2017. Tarkoituksena oli vahvistaa suomalaista pelimonopolia ja koota voimat ulkomaisia peliyrittäjiä vastaan.

Säilyttääkseen valta-aseman pelimarkkinoilla aloitti Uusi Veikkaus aggressiivisen mainonnan. Ollaanko jo myöhässä? Joko ulkomaiset yhtiöt ovat vallanneet suuren osan pelimarkkinoista?

Veikkausta on arvosteltu sen tehottomuudesta ehkäistä pelihaittoja, ennen kaikkea peliriippuvuudesta johtuvaa kurjistumista. Totta on, että suurin osa pelieuroista ei liiku satunnaisten markettipelaajien vaan pelaamisesta riippuvaisten henkilöiden taskuista. Pelihaittojen ehkäisemiseksi vuonna 2022 on tulossa pelaamiseen pakollinen tunnistautuminen. Pelaaja voi myös asettaa itselleen pelirajat.

Automaattien poistamista marketeista ja kahviloista harkitaan ajatuksella pois silmistä pois mielestä. Poistamisen yhteydessä pelaaminen siirtyisi pelisaleihin, joissa ei vaadita tunnistautumista sekä entistä enemmän nettiin. Satunnaisten kolikkopelaajien kartuttama tuotto jäisi pois.

Ruotsissa on luovuttu rahapelaamisen monopolista ja siirrytty lisenssi- ja verotusjärjestelmään. Sen eduista ei vielä ole selkeää näkemystä. Faktaa kuitenkin on se, että mitä enemmän markkinoille päästetään ulkomaisia peliyhtiöitä, sitä enemmän niiden tuottoja siirtyy yksityisille omistajille. Peliriippuvainen on riippuvainen pelaamisesta; mitä houkuttelevampi ja koukuttavampi peli, sen enemmän sinne siirtyy rahaa.

Ei kuitenkaan olisi järkevää ohjata noita rahoja tahoille, joiden perustehtävä on oman voiton tavoittelu kansanterveyden edistämisen sijaan.

Jaa blogikirjoitus

  

Kommentit

29.08.2019 : Mikko
Hei,

Taas on faktat valitettavasti pielessä. Veikkauksen tehtävä ei ole millään tavalla kansanterveyden ylläito, vaan ainut monopolin peruste on pelihaittojen estäminen, jota Veikkaus ei nykyisellään millään muotoa toteuta. Veikkauksen edunsaajina se teidän tulisi tietää ja toimia myös sen mukaisesti, ei pyrkiä nostamaan Veikkauksen (ja itsenne) tuottoja. Vastuutonta toimintaa.
10.09.2019 : Numppa
Hei,

tuossa ylläolevassa kommentissahan tämä oli jo sanottu, joten kompataan vähän jos ei yhdeltä lukemisella asia mene perille.

Taas on faktat valitettavasti pielessä. Veikkauksen tehtävä ei ole millään tavalla kansanterveyden ylläito, vaan ainut monopolin peruste on pelihaittojen estäminen, jota Veikkaus ei nykyisellään millään muotoa toteuta. Veikkauksen edunsaajina se teidän tulisi tietää ja toimia myös sen mukaisesti, ei pyrkiä nostamaan Veikkauksen (ja itsenne) tuottoja. Vastuutonta toimintaa.

Jätä kommentti