Blogi

Essi Niemi

Lapsiperhetyön- ja varhaiskasvatuksen asiantuntija

Kirjoitettu
02.10.2019

Anna lapsellesi aikaa

Jokainen lapsi, oli hän sitten minkä ikäinen tahansa tarvitsee arjessa erityistä yhteistä aikaa vanhemman kanssa. Jokainen tarvitsee sitä, että kuulee itsestään myönteisiä asioita, kokee olevansa rakastettu. Ja niin haastavaa kuin se arjessa onkin, myönteistä huomiota tarvitsee erityisesti se lapsi, joka haastaa ja uhmaa vanhempaa. Miksi niin? Jos lapsi on tottunut saamaan huomiota kielteisillä keinoilla, hän helposti toteuttaa sitä mallia ja muodostaa kielteisen minäkuvan. Mitäpä jos yllättäisit lapsen ja antaisit hänelle myönteistä huomiota ja aikaa juuri silloin, kun hänen käyttäytymisessään ei ole mitään moitittavaa? Tällä tavoin viestittäisit hänelle rakkautta ja huolenpitoa ja sitä, että lapsi tuottaa iloa ja hyvää mieltä ympärilleen.

Muistan, kun kysyin pari vuotta sitten kahdelta 4-vuotiaalta, saisinko tulla mukaan heidän leikkiinsä. Keskustelut menivät tähän tapaan: ”Joo…sinä oot asiakas. Ja se tulee kysymään, onko kauppa auki ja me kerrotaan, saako tulla. Ja se sanoisi, onko teidän kauppa auki. Seiso Essi tässä, kun kysyt meiltä.” ”No selvä, minä kysyn. Saanko nyt tulla?” En päässytkään kauppiaaksi, asiakkaan rooli oli minua varten. Kauppa oli auki, pääsin ostoksille. Nämä lapset palvelivat minua vuorotellen, tekivät minulle kysymyksiä ja odottivat vastaustani. Jos toivomaani tuotetta ei ollut myynnissä, pahoittelivat ja kysyivät, haluaisinko jotain muuta. Kun ostokset oli tehty, poistuessani kaupasta kuulin ”Se osti ihan hirveesti. Melkein kaikki kaupasta ja rahat ei riittäny.”

Vasta myöhemmin tajusin, mitä kaikkea tässä yhteisessä leikkihetkessä tapahtui. Lapset saivat päättää, miten leikki etenee, mitä yhdessä teemme ja miten minä heidän leikkiin osallistun. Leikimme juuri heidän tahtiinsa ja minä siinä roolissa, mikä lasten mielestä oli leikkiin sopiva. Nämä kaksi leikkijää vuorottelivat, kuuntelivat toistensa ideoita ja olivat kohteliaita kysyessään minulta, mitä kaupasta haluaisin ostaa. Tärkeitä sosiaalisia taitoja harjoiteltiin yhdessä. Miten onnistuinkin pysähtymään kiireen keskellä näin tärkeän asian pariin? Se vaati minulta rauhoittumista (mikä ei aina ole minulle helppoa), suostumista lasten ehdottamaan rooliin ja leikkimällä heidän ideoidensa mukaisesti. Maltoin vain kuunnella, katsella ja ihmetellä.

Kannustan kaikkia teitä vanhempia ja huoltajia viettämään yhteistä aikaa lastenne kanssa vähintään 10-15 min päivittäin. Vaikka ajatuksissasi olisi häiritsevä mielikuva korkeasta pyykkivuoresta tai keittiössä odottavista tiskeistä, voisitko jättää ne ja istahtaa lattialle leikkivän lapsen viereen? Sulje kännykkä ja älylaitteet ja laita ne toiseen huoneeseen. Katso, mitä tapahtuu.

Millaisia MYÖNTEISIÄ huomiota teet lapsestasi? ”Oletpa rakentanut rauhallisesti ja huolellisesti legoista hienon auton. Tässä mietin, mitenkähän tämä auto käynnistyy?” Uskallan väittää, että hetken päästä kuulet lapsen kertovan siitä, miten juuri tämä auto käynnistyy tai sinulle näytetään auton toimintatapa. Lapsen kertoessa saat nähdä, miten koko lapsi ikään kuin hyrisee onnellisuudesta. Tai mitä tapahtuu olohuoneessa, kun sisarukset leikkivät rauhallisesti barbeilla vaihdellen näille vaatteita. Näet sisarukset, jotka päivittäin nahistelevat ja taistelevat samoista leluista. Huomaatko heidät juuri nyt, kun kaikki sujuu mallikkaasti? Mietitkö, että on parempi olla hiljaa, ettei rauha rikkoudu? Huoli pois. Ei barbileikki pääty, kun lapset kuulevat, miten vanhempi kommentoi nätisti heidän mukavaa leikkiään.

Olen tavannut vanhempia, joilla on kokemus itsestään ”huonona” leikkijänä. ”En minä osaa leikkiä. En tiedä, miten sitä pitäisi leikkiä.” tai ”Meillä halutaan, että olisin leikissä vaikka joku mielikuvitusolento. Tuntuu ihan hölmöltä ottaa joku rooli.” Ei leikkiin osallistuessa vanhemman tarvitse tietää, mitä tehdä. Lapset kyllä auttavat mielellään, kertovat mitä tehdä ja sanoa. He vievät leikkiä eteenpäin, kun se on mahdollista. Seuraa vain lapsesi esimerkkiä, leiki hänelle sopivassa tahdissa, vältä valtataistelua, kehu ja kannusta lapsesi oivalluksia ja ideoita, ole lähellä ja läsnä.

Meillä Vanhempien Akatemiassa® alkavat seuraavat Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmät helmikuussa 2020. Ryhmässä käsitellään käytännönläheisesti erityisen yhteisen ajan merkitystä, ja miten myönteisiä asioiden lisäämällä ja vahvistamalla edistetään lasten hyvinvointia. Vanhempana voit myös ottaa yhteyttä meidän Vanhempien Pysäkille ja tulla keskustelemaan kahvi- ja teekupposen äärelle.

Jaa blogikirjoitus

  

Jätä kommentti