Blogi

Annika Haltsonen ja Emmi Nivala

ohjaaja

Kirjoitettu
16.12.2019

Joulu sijaishuollossa

Joulu on suomalaisessa perinteessä tärkeä juhla. Kouluista on lomaa ja jouluun liittyy yleisiä odotuksia rauhasta ja yhdessä olosta. Koulukodin sijaishuoltoyksikössä joulun perinteitä pyritään vaalimaan. Joulun lähestyminen tarkoittaa kuitenkin myös monenlaisten asioiden järjestelyä ja selvittämistä, sekä yksilöllisten tilanteiden huomioimista.  


Sijaishuoltoyksikkö on auki joulunakin ympäri vuorokauden. Joulun perhekeskeisyyttä pyritään kunnioittamaan niin, että mahdollisimman moni sijaishuoltoyksikköön sijoitettu nuori voi viettää joulunpyhät oman perheensä luona. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ja tuolloin joulua voidaan viettää sijaishuoltoyksikössä. 


Jouluperinteitä vaalitaan myös sijaishuollossa. Tunnelmaan virittäydytään joulukoristeilla ja -valoilla, leipomuksilla ja askarteluilla. Jouluaatoksi valmistetaan jouluruokia ja aattoiltana saa avata paketteja ja joulupukkikin saattaa piipahtaa vierailulla. Joulun odotus voi kuitenkin saada nuorissa aikaan nihkeän vastaanoton, ja aiheuttaa myös levotonta ja välttelevää käytöstä.  


Videoblogissaan UP2US -hankkeen  kokemusasiantuntijat Onni ja Katriina puhuvat juhlista sijaisperheissä. He kertovat siitä, kuinka kaikkien lasten kokemuksissa juhlat eivät ole hauskoja, mieluisia ja positiivisia hetkiä ja kuinka nämä kokemukset voivat vaikuttaa suhtautumisessa juhliin. Kokemus juhlista voi olla, että ne ovat aikuisten ryyppyjuhlia.


Ilon tunteiden sijaan juhlat voivat herättää pelkoa ja jännitystä tulevan juhlan tapahtumista. Tuolloin juhlien odotus voi ilmentyä hämmentävänä käytöksenä, kuten vaikeuksina valmistautua juhliin iloisin mielin, levottomuutena ja jopa raivokohtauksina. Juhlat ovat voineet olla myös tapahtumia, jotka aikuinen unohti. Onni ja Katariina puhuvat myös siitä, että kokemuksissaan sijaishuollon aikuiset eivät aina ymmärtäneet heidän suhtautumistaan ja käytöstään juhlien suhteen. 


Heidän kuvaamansa kuulostaa sijaishuollon kokeneille työntekijöille tutulta. Juhlat ja niihin valmistautuminen voivat olla vaikeita tilanteita aiheuttaen näin haastavaa käyttäytymistä lapsissa ja nuorissa. Työntekijät pyrkivät ymmärtämään näitä reaktioita, mutta aina nuoren tukeminen niin, että nuori kokisi tulleensa ymmärretyksi, ei ole helppoa. Varsinkaan silloin, kun tietoa nuoren kokemuksista tai puheyhteyttä ja luottamusta ei vielä ole. Teemme silti parhaamme ja pyrimme kuuntelemaan ja tukemaan nuorta, joka painiskelee haastavien ajatusten, muistojen tai tunnereaktioiden kanssa.


Joskus se voi tarkoittaa sitä, että juhlat valmistellaan ja järjestetään mahdollisimman rauhallisesti ja juhlaa korostamatta niin, ettei kenenkään tarvitse liikaa paineistua ja jännittää. Tavatonta ei ole sekään, että olon käydessä sietämättömäksi joku hatkaa omille teilleen joulun pyhiksi. 


Joulu on yleensä toiveissa rauhan, ilon, onnen ja yhdessä olon juhla. Rankat kokemukset voivat olla tämän tiellä. Mahdollisista vaikeista tunteista huolimatta pyrimme silti järjestämään kaikille rauhallisen ja tunnelmallisen joulun. Jos kokemus joulusta on jotain muuta, voimme me ehkä auttaa värittämään sitä toisin.   


 


Blogin kirjoittajat Annika Haltsonen ja Emmi Nivala toimivat ohjaajina Pohjolakodissa Muhoksella.

Jaa blogikirjoitus

  

Kommentit

18.12.2019 : Marianne Ersta
Hei Annika ja Emmi, kiitos että tuotte blogissa esille, että joulu voi olla ilon ja yhdessä olon juhla, mutta se voi myös olla joillekin nuorille hyvin vaikea paikka ja täynnä ristiriitaisia, negatiivisia tunteita. Onneksi Muhoksella nuorilla on tilaa monenlaisille tunteille ja ne otetaan huomioon. Joulun järjestäminen sijaishuoltoyksikössä voi luoda korjaavia hetkiä siitä, ettei kaikki joulut tai juhlat ole aina aikuisten ryyppyjuhlia ja herätä ikäviä tunteita. Joulu voi myös olla rauhallinen juhla, jossa jokainen saa olla oma itsensä ja viettää sitä omalla tavallaan. Kiitos, kun järjestätte turvallisen joulun nuorille. Olette upeita työntekijöitä ja teette työtä sydämellä. On ollut ilo tutustua teihin.
18.12.2019 : Entinen nuori
Se on hyvä että nykysin autetaan enemmän. Ennen oli että mentii paikkaan ja ovi kiinni perästä ja toivottii että eiköhä se pärjää :/

Jätä kommentti