Avopalvelut Oulu Blogi

Kati Kurvi

kuntoutusohjaaja

Kirjoitettu
09.02.2017

Oma asunto on ensimmäinen askel kohti yhteiskunnallista osallisuutta

Olen kävellyt kovalla pakkasella koko yön, jotta pysyisin lämpimänä ja pysyisin hengissä. Sinä yönä kerrostalon rappujen ovet eivät auenneet.

Ajatus siitä, ettei ole avainta oveen, joka tarjoaa lämmön ja suojan, johon kenellekään toisella ei ole oikeutta astua, tunkeutua tai määritellä mitä me siellä olemme, on useimmille meistä epätodellinen. Koti on perusoikeus, jossa saamme levähtää ja ladata akkuja arjen haasteissa ja iloissa. Kodin lämpö antaa meille toimintakykyä ja voimia sosiaalisiin tilanteisiin, ongelmanratkaisuihin ja paikan jossa nukkua, syödä ja huolehtia perusasioista. Pysähdythän hetkeksi miettimään, mitä koti sinulle merkitsee?

Ihmisellä voi olla tunne siitä, että pystyy hallitsemaan elämäänsä ja on saavuttanut koulutuksen, työn, kodin, ystävät, perheen ja kivat harrastukset. Voi tuntua kaukaiselta, että miksi joku toinen ei pysty selviytymään hyvinvointiyhteiskunnassa. Yhteiskunnassa, jossa on palvelujärjestelmä tukemassa selviytymistä taloudellisesti sekä terveys- ja sosiaalipalveluiden kautta. Ja silti meidän joukossa on ihmisiä, joita palvelujärjestelmä ei ole tavoittanut vuosiin. Ihmisiä, jotka eivät ole käyttäneet mitään näistä palveluista vaan eläneet täysin syrjäytettyinä.

Minun kohdallani asunnottomaksi joutuminen näin jälkeenpäin ajateltuna oli pitkä prosessi. Kai se alkoi jo hyvin varhain. Siitä, kun koin ensimmäisen kerran olevani jotenkin outo tai erilainen kuin muut. Minä olen outo. En halunnut enää kulkea missään, kun tunsin ne tuijotukset enkä silti voinut sille mitään, olen outo ja erilainen. Kaikki katsoivat minua. En jaksanut enää huolehtia mistään. Luulin, etteivät ne ota sitä asuntoa minulta, en jaksanut edes ajatella muuta. Sitten sain häädön. En tiennyt, mihin mennä. Vaeltelin vaan, puistoissa, ilman päämäärää, ilman paikkaa, johon kallistaa pää ja nukahtaa. Ajattelin, etten ansaitse edes apua.

Herääkö sinussa ajatus siitä, että miten tämä kirjoitus liittyy asunnottomuuteen ja mitä me voimme asialle tehdä? Voisitko sinäkin ottaa vastuun siitä, että kasvatetaan tulevat sukupolvet hyväksymään erilaiset ihmiset samanarvoisina?  Meistä jokainen on erilainen ja varsinkin erityisen ihana. Tässä yksi asia, joka edistää sitä, ettei lasten eikä aikuisten maailmassa kiusata ja syrjäytetä ketään. Asunnottomuuden taustalla on monia syitä, joista vähäisin ei ole kokemus itsestä. Yhteiskunnallisesti voidaan vaikuttaa toimivin mielenterveys- ja  päihdepalveluin sekä ohjaus- ja neuvontapalveluilla. Ei voida unohtaa tärkeimpänä toimivaa asuntopolitiikkaa, ja edullisia vuokra-asuntoja.

Suomessa vietetään asunnottomien yötä valtakunnallisesti 17.10, niin myös Oulussa. Se on myös virallinen YK:n köyhyyden vastainen päivä. Suomessa on tehty poliittisia ratkaisuja asunnottomuuden vähentämiseksi ja poistamiseksi.

Oulussa nuorten asunnottomuuden ehkäisemiseen on luotu Paavo-toimintamalli, joka perustuu ns. asunto ensin- malliin. Mallin perusta on siinä, että ihmisellä on perusoikeus omaan asuntoon, joka taas on edellytys muulle kuntoutumiselle.  . Paavo-toiminta on Oulun kaupungin, Oulunseudun Nuorisoasuntoyhdistyksen (OsNa) ja Nuorten Ystävien yhteistyömalli, jolla vähennetään oululaisten moniongelmaisten nuorten pitkäaikaisasunnottomuutta ja sitoutetaan heitä asumiseen sekä kuntoutumiseen. Paavo-toiminnassa Oulun kaupunki tarjoaa asiakkaalle sosiaalityön palvelut, OsNa asunnon ja asumisohjauksen ja Nuorten Ystävät tuottaa kuntoutumispalvelut.

Oulussa asumista tuetaan asunnon lisäksi asumis- ja kuntoutusohjauksella. Ensisijainen tavoite on, että ihminen pystyy asumaan vuokralainsäädännön edellyttämällä tavalla ja näin turvataan se, että ihminen pystyy myös pitämään asuntonsa.

Minä ja työparini kuntoutusohjaaja Mari Soronen olemme tutkimusmatkalla Nuorten Ystävien Paavo-toiminnassa yhdessä nuorten aikuisten elämässä etsimässä vastauksia siihen, miten kuntoutuksessa mukana olevien asuntojen seinien sisään rakennetaan koti ja oman näköinen elämä.

Oman näköinen elämä voi olla toiselle mielekästä tekemistä harrastusten parissa tai kuntouttavaa työtoimintaa, joka antaa valmiudet hakeutua opintoihin tai mahdollisuuden päivittää omaa ammatillista osaamistaan kohti työelämää.

Kati Kurvi
Kuntoutusohjaaja
Paavo-toiminta

Jaa blogikirjoitus

  

Jätä kommentti