Vanhempien Akatemia Blogi

Päivi Nikula-Väisänen

Perhe- ja paripsykoterapeutti

Kirjoitettu
07.11.2019

Matkailu avartaa

Istun junassa, vastapäätä istuu kaksi nuorta miestä, jotka järjestelevät teknisiä laitteitaan penkeille ja kameroiden akkuja lataukseen penkkien pistokkeisiin. Välillemme kehkeytyy mielenkiintoinen keskustelu perheistä, parisuhteista ja lapsista. Jo pian pohdimme hyvin henkilökohtaisiakin asioita ja vaihdamme kirjavinkkejä. En luultavasti koskaan olisi törmännyt näihin fiksuihin nuoriin miehiin, ellemme olisi sattumalta osuneet samaan junaan matkallamme.

Eräs matkailuhakukone on vastikään teettänyt tuhansille vastaajille 18 eri maasta laajan kyselyn matkailun vaikutuksista. Väittämän mukaan matkailu avartaa ja tämän tutkimuksen mukaan se on totta: paljon matkustavat ihmiset muuttuvat merkittävästi avoimemmaksi ja luottavaisemmaksi muita ihmisiä kohtaan. Lähes ¾ vastaajista uskoi suhtautuvansa suopeammin muita kulttuureja kohtaan ja noin puolet vastaajista uskoi matkailun edistävän rauhaa. Mikä tahansa asia, joka voi edistää rauhaa, tuntuu kovin tärkeältä.

Parisuhteen sanotaan tarvitsevan laatuaikaa kahdestaan. Itse en keskittyisi ”laatuaikaan”, se synnyttää kovasti odotuksia ja paineita. Ajattelen, että jos yhteistä aikaa on riittävän paljon, tarjoutuu myös mahdollisuus laatuajalle. Matkailu voi luoda parisuhteeseen ja perheelle yhteisiä positiivisia kokemuksia ja muistoja, joiden tiedetään sitovan perheenjäseniä toisiinsa. Muistoja ei voi viedä, eikä samanlaisia ole kenellekään muulla. Loma-ajan 24/7 yhdessäolo luo myös omat haasteensa ja ristiriidat ovat väistämättömiä, riippumatta siitä, onko parisuhde onnellinen vai onneton. Ratkaisevaa on se, kuinka ristiriitoja ratkotaan. Jos saisi nimetä vain yhden tärkeän parisuhdetaidon, väittäisin sen olevan rohkea avoin keskustelu. Rohkeudella tarkoitan, että uskaltaa puhua asioista, vaikka ei niissä aina näyttäytyisikään positiivisessa valossa. Avoimuudella puolestaan, että uskaltaa kertoa, vaikkei partneri hoksaisi kysyäkään. Riitelyn taito on opittu, niinpä vanhemmat näyttävät lapsilleen esimerkkiä siitä, kuinka riidellään ja ennen kaikkea, kuinka riidat sovitaan. Riidassa on aina jotain opittavaa, jos malttaa kuunnella. En silti yllytä ketään riitelyyn, riidat syntyvät kyllä ihan omia aikojaan. Ristiriitojakin ehtii punnita ja ratkoa matkoilla ajan kanssa ihan rauhassa.

Muistan aikoinaan vähän päälle kakskymppisen naapurin tytön päättäneen lähteä kolmen kuukauden mittaiselle reppureissulle Etelä-Amerikkaan mahdollisen tulevan puolisonsa kanssa. Tämä olisi testi tulevan kumppanin sopivuuden mittaamiseksi. Ymmärsin jo teininä, että ajatus oli nokkela: niin kauan ei kukaan jaksaisi yhtäjaksoisesti pitää yllä vieraskoreaa roolia. Reissussa ei myöskään olisi mahdollisuutta kovin helposti paeta omien töiden tai harrastusten pariin. Sen tiedän, että pariskunta meni naimisiin yli 30 vuotta sitten. Tarina ei kerro, kuinka heidän on käynyt.

Vastikään paikallinen sanomalehtemme kertoi perheestä, jossa on jo vuosia matkusteltu kolmen sukupolven voimin. Matkan kohde valitaan niin, että se tarjoaa jokaiselle jotakin – mutta uimaan täytyy päästä. Isovanhemmat auttavat lastenhoidossa, jotta vanhemmat saavat myös kahdenkeskistä aikaa. Toisaalta isovanhemmilla on oltava oma erillinen huoneensa, jotta he pääsevät viettämään omaa siestaansa. Matkailualan ammattilainen kertoo tällaisten matkojen kasvattavan suosiotaan, koska nykyiset isovanhemmat ovat kielitaitoisia ja tottuneita matkailijoita, joilla usein on vihdoin myös aikaa matkustaa. He matkustavat myös usein lastenlastensa kanssa keskenään. Voiko sinne tai tuonne mennä lasten kanssa? – Kyllä voi, sielläkin on ja elää lapsia!

Paluumatkalla vastapäätäni istuu junassa nuori isä arviolta vajaa 4- ja 6-vuotiaiden lastensa kanssa, puheista päätellen kotimatkalla mummolasta. Isä jaksaa kärsivällisesti kaivaa useaan kertaan eväät esille. Mehua? Ei! Vettä! Korttipeliä pelataan, kiukuttelut kuunnellaan, kysymyksiin vastataan – ja niitä riittää. Lohtua saa oikein sylissä, kun tuli eväitä mutustellessa puraistua kieleen. Kyllä moni isä on ihan loistovanhempi! Matkalla tavataan!

Jaa blogikirjoitus

  

Jätä kommentti