Arja Sutela

pääsihteeri

Kirjoitettu
26.01.2021

Ei niin huonua, ettei jottain hyvvääkin!

On tämä työnteko muuttunut. Vuosi sitten vielä istuin keskustoimistolla joka aamu puoli kahdeksalta. Tai ajelin lentokentälle kerran kahdesti viikossa pahimmillaan aamulla viiden jälkeen ja palasin kotiin iltamyöhään. Nyt luen aamuisin rauhassa lehden ja siirryn työpöydän ääreen kahdeksan jälkeen.

Siinä istun tiiviisti neljään viiteen. Välillä päästän koirat pihalle tai jopa käyn pienellä happihyppelyllä niiden kanssa, ihailen lintuja laudallaan ja nautin iänikuisen munakas- tai puurolounaan koneen äärellä. Ihmiskontaktit jäävät Teams-yhteyksiin.

Kukaan ei ennakkoon olisi arvannut, miten suuri vaikutus koronaviruksella on ollut elämäämme. Nuorten Ystävissä koronan tuloon on suhtauduttu alusta alkaen täydellä vakavuudella. Viime vuoden maaliskuussa organisoimme nopeasti varautumisryhmän, joka aluksi kokoontui päivittäin, myöhemmin kahdesti tai kerran viikossa. Avasimme koronainfolaatikon Nyrynettiin sekä korona-kysymysboxin. Aloimme seurata valtiovallan, THL:n, STM:n, aluehallintovirastojen, sairaanhoitopiirien ja kuntien koronainfoja saadaksemme parhaan mahdollisen virallisen tiedon, josta on koottu toimintaohjeet NYn henkilöstölle.

Ja koronaohjeita on tarvittu. Kysymysboxiin on tullut kyselyjä suojavarusteista, niiden saatavuudesta ja riittävyydestä sekä oikeasta käytöstä. On kysytty testauksista, henkilöstön riittävyydestä, hätätyöstä, valmiuslain tuomista mahdollisuuksista ja velvoitteista, ulkomaanmatkoista, karanteeneista ja ylityökorvauksista. Matalan kynnyksen paikkoja suljettiin keväällä, lapset siirtyivät etäopetukseen, koulutuksia ja seminaareja peruttiin.

Siirryttiin etätöihin. Osa ilolla, osa hämillään. Osalla oli ja on kotona ruhtinaallinen rauha ja työpöytä (minulla se on kyllä epäergonominen 1800-luvun pirtinpöytä), osa on joutunut etsimään rauhallista työtilaa saunan lauteilta tai autosta. Ympärivuorokautisissa yksiköissä arki pyöri ja pyörii, riippumatta vakavasta tautiuhasta ja tarkoista suojautumisohjeista. Päällä on jatkuva huoli asiakkaiden, omasta ja läheisten turvallisuudesta.

Korona on tuottanut jotain hyvääkin. Varautumisryhmän muistioihin on koottu listaa koronan tuottamista hyvistä asioista. Listaan on tähän mennessä kertynyt 28 kohtaa.

Suurin ja ensimmäinen ilonaihe liittyy siihen innovatiivisuuteen, jolla NYn yksiköt muuttivat toimintaansa hetkessä virtuaalisiksi. eKlubitalot, eMahis, VirtuVerto, etäseminaarit ja etäkokoukset nousivat – nyt tuntuu että yhdessä yössä! Teamsista tuli jokapäiväinen työkalu. Osasimme hakea ja saimme ylimääräistä hankeavustusta etätyön tueksi. Muhoksella keksittiin vanha kunnon ”kirje postilaatikossa” -menetelmä tavoittaa henkilöt, joilla ei ollut etävälineitä tai -taitoja.

Toinen monta kertaa listalla esiintyvä koronan tuottama hyvä liittyy yksiköiden rajojen madaltumiseen ja yhteistyön lisääntymiseen yhteisen vihollisen edessä. Kaikki ovat tuoneet jakoon kokemuksensa, tietonsa, huolensa ja hyvät menetelmänsä, jotka on koottu valmiusryhmässä koronainfoon tai Nyrynettiin. Nyrynetin lisääntynyt käyttö on sinällään yksi merkittävä koronan tuottama hyvä asia.

Vieläkin olemme uuden edessä koronan suhteen. Päivittäin odotetaan tietoa uusien virusmuunnosten leviämisestä ja asetetuista rajoituksista. Etätyö jatkuu epämääräisen ajan, yksiköissä eletään edelleen epävarmuudessa, Teamsit täyttävät kalenterit ja huolitaakka kasvaa.

Emme saa tottua ja turtua tähän poikkeustilaan, pidetään huoli, ettemme kyynisty. Kannetaan edelleenkin huolta toinen toisistamme, jatketaan yhteistä jakamista ja hyvien käytäntöjen levittämistä.

Pieni, mutta minulle merkityksellinen hyvä asia, on myös lintulaudan tarkkailu ruoka-työpöydän äärellä. Tänä talvena en ole unohtanut lisätä lintujen ruokaa, mutta punatulkku antaa vielä odotuttaa itseään. Kyllä se vielä tulee!

Iloa ja valoa tulevaan kevääseen!

Jaa blogikirjoitus

  

Kommentit

20.05.2021 : Danieloppof
Best dating site: https://tinyurl.com/z5s523s2


XIY614D0SBlMYVDXelhoYLLMXpkptd8z

Jätä kommentti