Tarja Kulju

perhehoidon sosiaalityöntekijä

Kirjoitettu
15.02.2021

Kiinnostaako tukiperheeksi ryhtyminen?

Voisiko sinun perheesi tehdä jotain konkreettista niiden lasten ja lapsiperheiden hyväksi, jotka tarvitsevat tukea syystä tai toisesta? Tuntuuko, että haluaisit omin silmin nähdä, miten lapsi hyötyy läsnäolostasi ja välittämisestäsi? Toivoisitko voivasi samalla auttaa väsynyttä tai muuten tukea tarvitsevaa lapsen vanhempaa antamalla hänelle aikaa voimaantumiseen?

Tukiperheeksi ryhtyminen on vastaus edellä mainittuihin kysymyksiin. Tukiperheissä lapsi tai vaikkapa sisarukset viettävät yleensä yhden viikonlopun kuukaudessa. Tukiperheen hankkiminen lapselle on kunnan lastensuojelun tai sosiaalihuollon myöntämä tukimuoto ja tarve tukiperheelle on yleensä tarkkaan puntaroitu. Tarve uusille tukiperheille on valtava. Koronapandemia ei ole omiaan vähentämään tuen tarvetta, vaan päinvastoin lisää niiden perheiden määrää, joissa voimavarat ovat koetuksella. Voimia voivat kuluttaa myös yksinhuoltajuus, tukiverkoston puute, sairaudet, lasten erityishaasteet tai ihmissuhdevaikeudet.

Tukiperheen myötä lapsi saa uusia, hyviä ihmissuhteita elämäänsä, säännöllisen vierailupaikan ja ehkäpä ihan jakamatonta huomiotakin. Tukiperheestä voi saada myös uusia kavereita, uudenlaista tekemistä ja mallia eri tavalla toimivasta perheestä.  Tukiperheen ei tarvitse järjestää lapselle sirkushuveja, vaan ottaa hänet perheen ihan tavalliseen elämään mukaan. Yhteiset metsäretket tai lautapeli-illat tukiperheessä voivat olla lapselle huippuelämyksiä. Joskus lapsi oppii tukiperheessä myös sen, että aikuinen asettaa turvalliset rajat ja ohjaa sopivaan käytökseen. Parhaassa tapauksessa nämä uudet tavat voivat siirtyä myös lapsen kotiin yhteisten keskustelujen kautta.

”Tukiperheenä toimiminen on antanut ymmärrystä ja näkökulmia erilaisiin perhemalleihin. Tukiperheenä annettu pienikin aika voi olla suuri apu tuettavalle perheelle, siksi ”työ” tuntuu merkitykselliseltä. Saamme iloita uusista ihmissuhteista ja lapsen kehityksestä”, kertoo jo useita vuosia Nuorten Ystävien tukiperheenä toiminut perhe Toholammilta. Tämä perhe toimii myös sijaisperheenä yhdelle huostaanotetulle lapselle. Tuki- ja sijaisvanhemmuus voivat kulkea käsikädessä, mutta yhtä hyvin perhe voi valita vain toisen vaihtoehdon.

Nuorten Ystävien perhehoidossa tukiperheeksi ovat viime vuoteen asti ryhtyneet perheet, jotka ovat käyneet PRIDE-valmennuksen sijaisvanhemmuutta ajatellen. Osa perheistä on sijaisvanhemmuuden lisäksi tai sijasta halunnut toimia myös tukiperheenä. Mutta nyt Pohjois-Suomen alueella on alettu valmentaa tukiperheitä myös erillisillä valmennuksilla. Valmennus on lyhyempi ja kynnys lähteä mukaan on perheille matalampi. Seuraavat tukiperhekurssit toteutuvat kevään 2021 aikana sekä Oulussa että Rovaniemellä.

”Suosittelemme tätä kaikenlaisille perheille, joilla on halua antaa aikaa lapsille ja yhteiselle ajalle. Tästä voi saada elämänmittaisia ystävyyssuhteita. Vaikka oma perhe ja koti on tärkeä, tukiperheenä vaaditaan tietynlaista avoimuutta ja varmuutta avata kotinsa kanssakulkijoille, yhteiseksi hyväksi”, kertoo Toholammin tukiperhe.

Pohjois-Suomen alueella Nuorten Ystävien perhehoito on pilotoinut vajaan vuoden ajan myös uudenlaista, ammatillista tehostettua tukiperhetoimintaa.  Siinä tukiperhe tukee lapsen perhettä kokonaisvaltaisemmin tapaamalla lapsen vanhempia muutenkin kuin kuulumisten vaihdon merkeissä. Tukiperhe voi käydä lapsen kotona ohjaamassa arkisten haasteiden helpottamiseksi tai tarjota lapsen vanhemmalle kuuntelevaa ja ymmärtävää vertaistukea. Kaikissa tapauksissa tuen muodot ja tapaamisten tiheys räätälöidään tarpeita vastaaviksi.

Haemme nyt erityisesti Pohjois-Suomen alueella asuvia perheitä mukaan tukiperhetoimintaan. Mikäli olet kiinnostunut, soita Ouluun Anne Kirkonpellolle, puh. 044 7341 668 tai Rovaniemelle Tanja Karhuselle, puh. 044 4287 527.

Jaa blogikirjoitus

  

Jätä kommentti