7.8.
Ajankohtaista

Taide kokemustarinan kerronnan tukena

 

Keväällä Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkässä Oulussa käynnistyi mielenterveystoipujille suunnattu koulutus, jossa opeteltiin käyttämään erilaisia taiteen menetelmiä kokemustarinan kerronnan tukena. Koulutus on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja se on osa Taiteen Sulattamo ry:n Kaunis mieli -kehityshanketta.

Uusien kokemusasiantuntijoita valmistui kaikkiaan kuusi, joista kolme on Klubitalo Pönkän jäseniä. Valmistujaisia juhlittiin pienellä porukalla perjantaina 7.8. Oulussa. Koulutuksen jälkeen heillä on pätevyys toimia kokemusasiantuntijoina, ja he voivat kertoa omaa tarinaansa taiteellisten menetelmien avulla.

Valmistujaisissa nähtiin yhden valmistuneen kokemustarina taiteen keinoin toteutettuna. Sinikan kokemustarina kertoo, millaista oli, kun kiusattiin: ”Huomaan pysähtyväni ajattelemaan mitä oikeasti tunnen. Sisälläni on kuin meri, ja tyrskyää isojen aaltojen lailla. Olen kuin woodoonukke, jota voi satuttaa.”

Taiteen Sulattamon Kaunis mieli -hanke tarjoaa mielenterveystoipujille uudenlaisia tapoja kertoa oma tarinansa. Pilottiryhmä käynnistyi syyskuussa 2018. Ryhmä pääsi tutkimaan taiteen ja mielenterveystyön ammattilaisten sekä kokemusasiantuntijaryhmän kanssa omaa toipumispolkuaan ja etsimään uudenlaisia tapoja kertoa oma tarinansa. Oulun koulutukseen on osallistunut joukko ihmisiä, joilla on kiinnostava ja koskettava tarina kerrottavanaan. Oman tarinan kertominen yleisön edessä on koulutuksen tähtäin ja näin ollen julkiset esitykset ovat tärkeä osa prosessia.

Taiteen Sulattamo ry on mielenterveystoipujien ja muiden syrjäytymisvaarassa olevien eritysryhmien sekä taiteenalojen ammattilaisten perustama yhdistys. Taiteen sulattamo on avannut nettisivuilleen kokemusasiantuntijapankin. Yhdistyksestä voi tiedustella kokemusasiantuntijoita keikalle erilaisiin tapahtumiin kertomaan omaa tarinaansa.

Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkkä on Oulussa toimiva matalan kynnyksen yhteisö, jonka toiminta perustuu tasavertaiseen osallisuuteen, Klubitaloon voi tulla kaikki, jotka tarvitsevat yhteisöä, mielekästä tekemistä, tukea arkeen tai omaan kuntoutumiseen, opiskeluun tai työllistymiseen. Toiminta on yhteisöllistä ja vertaistuki on läsnä arjessa. Toiminta perustuu vapaaehtoiseen maksuttomaan jäsenyyteen.