31.3.
Ajankohtaista

Kuntakokeilu mahdollisti pitkäaikaisen haaveen Muhoksella – Mutteri- ja Ohjaamo-toiminta saman katon alle kunnan työllisyyspalveluitten kanssa

 


Muhoksella työllisyys- ja opintopalveluita tarvitsevien ei tarvitse enää kulkea luukulta toiselle, sillä jatkossa kaikki palvelut löytyvät saman katon alta. Muhokselle on avattu työllisyys- ja opintopalvelukeskus Vinkkeli, joka tarjoaa kunnan työllisyyspalvelut sekä Nuorten Ystävät ry:n Ohjaamo- ja Mutteri-toiminnan tuen työllisyys- ja opintoasioissa. Kelan palvelut ovat Vinkkelissä saatavilla joka toinen torstai.

Työllisyyspalveluiden ja Kelan asiantuntijapalvelun lisäksi Vinkkelissä saa yksilöllistä neuvontaa ja ohjausta urasuunnitteluun, opiskeluun, sosiaalisten taitojen kehittämiseen ja yleisesti elämänhallintaan. Vinkkelissä on ajanvarauksella tavoitettavissa terveydenhoitaja, sosiaalityöntekijä, omavalmentajat sekä opinto-ohjaaja. Työhönvalmentajat tekevät myös jalkautuvaa työtä asiakkaan tarpeiden mukaan.

Työllisyyspalveluiden keskittäminen on osa valtakunnallista Työ- ja elinkeinoministeriön toteuttamaa työllistämisen kuntakokeilua, joka kestää kesäkuuhun 2023 saakka. Kokeiluun osallistuu yhteensä 118 kuntaa, joista Muhos on osa Oulun seudun kuntakokeilua. Kokeilun päätavoitteena on nopeuttaa työttömien työnhakijoiden työllistymistä tai ohjautumista erilaisiin koulutuksiin ja palveluihin. Se pyrkii erityisesti parantamaan pitkäaikaistyöttömien pääsyä työmarkkinoille.

Nuorten Ystävien projektipäällikkö Anne Ollikaiselle Vinkkeli täyttää pitkäaikaisen haaveen. 13-vuotisen uransa aikana Ollikainen on nähnyt, miten työhallinnon, sosiaali- ja terveystoimen sekä oppilaitosten palvelut ovat usein siiloutuneita, eivätkä palvelut usein saa käsitystä asiakkaan kokonaisvaltaisesta tilanteesta.

– Ihmiset ovat usein monen eri sosiaali-, työllisyys- tai opintopalvelun asiakkaina. Haluamme, että Vinkkeli kokoaa palvelut ihmisen elämän äärelle eikä ihmisen tarvitse suunnata eri palveluiden äärelle. Jatkossa Muhoksella on yksi ovi, josta jokainen kuntalainen ja työnantaja voi astua sisään. Tällaisia palvelukokonaisuuksia ei ole Suomessa juuri nähty. Kuntakokeiluhanke auttaa osaltaan meitä nyt pitkäaikaisen haaveen täyttymisessä, Ollikainen iloitsee.

Vinkkelin eri palvelut rakentavat vahvaa verkostoyhteistyötä alueen työnantajien kanssa. Yrittäjiä ohjataan työllistämiseen liittyvissä asioissa sekä kehitetään Muhoksen työllisyyden hoitoa verkostona. Tiiviillä verkostoyhteistyöllä työhallinnon, sosiaali- ja terveystoimen, oppilaitosten, yritysten ja yhteisöjen kanssa Vinkkelissä varmistetaan tarvittavat monialaiset palvelut.

--
Vinkkeli palvelee poikkeusaikana (29.4. saakka) ajanvarauksella arkisin klo 9–15,
p. 044 734 1654 

Työllisyys- ja opintokeskus Vinkkeli
Valtatie 9, 91500 Muhos

Tapaamiset toistaiseksi ajanvarauksella koronatilanteen vuoksi. Vinkkelissä on otettu huomioon koronarajoituksiin liittyvät asiakasmäärät sekä palvelupisteiden etäisyydet. Noudatathan hygieniaohjeita Vinkkeliin saapuessasi.