Ajankohtaista

17.6.
Ajankohtaista

Nuorten Ystäville huomattava rahoitus erityisryhmien kansainvälisen toiminnan edistämiseen

Opetushallitus on myöntänyt Nuorten Ystäville huomattavan Erasmus+ rahoituksen erityisryhmiin kuuluvien nuorten kansainvälisen toiminnan edistämiseen. All Inclusive – Overcoming barriers to participation on kaksi vuotta kestävä strategisen kumppanuuden hanke. Hankkeessa luodaan suuntaviivat sille, miten nuoret erityisryhmien edustajat voivat osallistua liikkuvuushankkeisiin. Lisäksi hankkeessa kehitetään toimintatapoja siihen, että myös ne nuoret, jotka eivät syystä tai toisesta voi matkustaa, voisivat kuitenkin osallistua aktiviteetteihin erilaisten etäpalveluiden kautta.

Hankkeessa on mukana kuusi organisaatiota kolmesta eri maasta, Suomesta, Italiasta ja Pohjois-Makedoniasta. Suomesta Nuorten Ystävien lisäksi hankkeessa toimii Kehitysvammaliitto, Italiasta mukana on Fondazione Don Giovanni Zanandrea Onlus sekä Ferfilo Associazione Sportiva Dilettantistica ja Pohjois-Makedoniasta Centar Za Mladinski Aktivizam Cma Krik sekä DSU za rehabilitacija i obrazovanie Sv. Naum Ohridski. Kumppaneina on erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa työskenteleviä vapaaehtoistyön järjestöjä, erilaisia palveluita järjestäviä organisaatioita sekä koulu.

– Idea hankkeeseen lähti keskusteluista Italialaisen kumppanin kanssa, kun satuimme samaan Erasmus-koulutukseen. Meillä molemmilla on toiminnan piirissä erityistä tukea tarvitsevia nuoria, mutta heille on hyvin vähän kansainvälistä toimintaa, kertoo Nuorten Ystävien järjestösuunnittelija Lassi Kangasluoma.

Aikaisemmin Nuorten Ystävät on järjestänyt kansainvälisiä nuorten ryhmätapaamisia esimerkiksi lastensuojelun piirissä oleville nuorille ja ollut mukana muiden järjestämissä tapaamisissa viime vuosina Ranskassa, Ruotsissa, Belgiassa ja Saksassa. Näistä kokemukset ovat olleet hyviä. Nyt NY toivoo, että samanlaisia mahdollisuuksia olisi enemmän myös erityistä tukea tarvitseville nuorille.

– Toivomme, että ne suuntaviivat, joita tässä hankkeessa luodaan, tuovat enemmän erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa toimivia organisaatioita mukaan kansainväliseen toimintaan. Meidän näkökulmastamme nämä nuoret jäävät liian usein jää tällaisen toiminnan ulkopuolelle, Kangasluoma toteaa.

Koronaepidemia on käytännössä lopettanut käytännön kansainvälisen toiminnan Euroopassa.

– On hieman outoa suunnitella tällaisen hankkeen aloittamista tilanteessa, jossa ei oikeastaan ole vielä mitään tietoa siitä, miten hanketta käytännössä päästään toteuttamaan. Hankkeen alkua on siirretty vähän eteenpäin ja luultavasti aluksi toimitaan virtuaalisesti. Kaksi vuotta on kuitenkin pitkä aika ja toivomme tilanteen paranevan, toteaa Kangasluoma.