Ajankohtaista

3.4.
Ajankohtaista

Musiikkihaaveesta totta Klubitalon Pönkän hankkeessa

 

Nuorten Ystävien oululaisen Klubitalo Pönkän jäsenet säveltävät, sanoittavat, esittävät ja levyttävät omat biisinsä ja tekevät omat musiikkivideonsa. Kuule mua -musiikillisessa taideprojektissa jokainen halukas sai oman äänensä ja tarinansa kuuluviin sanoin, sävelin ja kuvin.

Kuule mua -hanke tuotti osallistujilleen valtavan määrän yhteisiä ilon ja onnistumisen hetkiä. Mutta valmistakin tuli. Liki puolentoista vuoden projektin aikana syntyi omakustannelevy, jossa on seitsemän kappaletta. Lisäksi kolmesta kappaleesta on tehty musiikkivideot. Yksi projektiin osallistuneista toimii nyt kevytyrittäjänä musiikin saralla.

– Kun meidät laitetaan yhteen, syntyy sanomaa ja hyvää fiilistä, yksi osallistujista kertoi palautteessaan.

Nuorten Ystävien klubitalojen toiminta perustuu vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Klubitalojen jäseneksi voivat liittyä henkilöt, jotka tarvitsevat mielekästä tekemistä, yhteisöä ja tukea arkeen tai työllistymiseen. Muut klubitalot sijaitsevat Rovaniemellä ja Kajaanissa.

Tarve ja tilaus

Klubitalo Pönkän jäsenet harrastavat paljon musiikkia ja monella on myös haave oman musiikin tekemisestä. Oman laulunteko- ja biisipajan perustamiseen oli tilaus, sitten tarvittiin vain palveluesimies Lahja Leiviskän omaan yhteisömuusikon erikoistumiskoulutukseen liittyvä kehittämistehtävä ja Kuule mua -projekti alkoi kehkeytyä.

Hanke sai rahoituksen projektiin Taiteen edistämiskeskus Taikelta, jonka turvin voitiin ostaa työpanosta eri taiteenalojen ammattilaisilta. Yhteistyökumppaniksi tuli mm. Kulttuuriosuuskunta Ilme.

Mukaan projektiin sai tulla kaikki klubitalon jäsenet, joita oman biisin tekeminen kiinnosti musiikillisesta taustasta riippumatta. Ajatuksena oli, että kuka tahansa voi tehdä lauluja ja kertoa musiikin kautta omaa tarinaansa. Mukana oli 20 jäsentä ja jokainen valikoi pajoja oman kiinnostuksensa pohjalta.

Matka päämäärää tärkeämpi

Vuosi 2018 oli vimmaisen tekemisen aikaa. Työpajoja oli viikoittain ja innostus kova.

– Aloitimme laululyriikka-työpajoilla, sitä seurasivat sävellyspajat ja äänitysohjelmiin perehtyminen. Syksyn tullen laulujen työstämistä jatkettiin ryhmissä ja valmiiden kappaleiden syntymistä edistettiin pitämällä työpajoja nuotintamisesta, musiikinteoriasta ja laulutekniikasta, Leiviskä kertoo.

Pönkän jäsenistä useampi osaa käyttää äänitysohjelmia, joten kappaleista alettiin tehdä demoja. Projektin aikana valmistuneisiin biiseihin tehtiin taustat, laulettiin stemmat ja soolot ja ennen joulua seitsemän valmista laulua äänitettiin studiossa.

Kun biisit alkoivat valmistua, syntyi Pönkässä idea myös omien musiikkivideoiden tekemisestä. Videopajatyöskentely avattiin jälleen kaikille Pönkän jäsenille.

Ryhmän innostus ja yhteinen tavoite on ollut kova, mutta ryhmässä työskentely ei aina ole helppoa. Yksi hankkeen tavoitteista olikin sosiaalisen toimintakyvyn ja vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitojen kehittäminen taiteen tekemisen kautta.

Kuule mua -projekti huipentuu gaalaan 10.4. Kokardiklubilla Hiukkavaarassa. Gaalassa Pönkän jäsenille ja heidän omaisilleen esitetään osa hankkeen aikana syntyneistä kappaleista livenä ja lisäksi nähdään myös musiikkivideoita.