15.10.
Ajankohtaista

Asunnottomien yö Oulussa 17.10.

 

Asunnottomien yönä 17.10. Oulussa muistutetaan, että koti kuuluu kaikille.

Koronatilanteen vuoksia Asunnottomien yön tapahtumat Oulussa ovat pienimuotoisia ja kohdennettu entisille ja nykyisille asunnottomille ja asunnottomuuden uhan alla eläville eli Rotuaarin yleisötapahtumaa ei tänä vuonna järjestetä.

Valtakunnallisen Asunnottomien yön vuoden teema on Oma koti hurjan kallis. Asunnottomien yön tapahtumilla halutaan muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja että päättäjiltä tarvitaan toimia asunnottomuuden poistamiseksi.

Asunnottomien yössä nostetaan tänä vuonna esiin asumis- ja velkaneuvonta. Käytännön apu ja neuvot koskevat sitä, miten toimia asunnottomuusuhan alla ja miten pysäyttää velkaantumisen kierre. Asunnottomuuden syyt voivat olla moninaiset ja esimerkiksi tänä vuonna koronakriisi on vaikeuttanut monien taloudellista pärjäämistä. Mahdollisuus itsenäiseen ja turvalliseen asumiseen pitää silti olla jokaisella.

Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 4600 asunnotonta. Nuorten, alle 25-vuotiaiden, määrä oli 850 henkilöä. Samaan aikaan Oulussa oli 127 asunnotonta, joista alle 25-vuotiaita 35 henkilöä. Nuorten asunnottomien määrä on valtakunnallisesti laskenut, mutta Oulussa asunnottomuus lisääntyi niin yksinelävien, pitkäaikaisasunnottomien kuin nuortenkin kohdalla.

Asunnottomien yötä vietetään 17.10. eri puolilla Suomea. Oulussa Asunnottomien yötä on järjestämässä Oulun kaupungissa toimiva päihdetyön verkosto, johon myös Nuorten Ystävät kuuluu.

Mukana on mm. Nuorten Ystävien ja Oulun kriisikeskuksen yhteinen kehittämishanke Verto, joka tarjoaa matalan kynnyksen paikan huumeiden käyttäjille, sekä heidän läheisilleen.Verto on avoinna 17.10. klo 15–20. Tarjolla on lämmintä ruokaa ja hygieniapaketteja.

Asunnottomien yön tapahtumat Oulussa 17.10.

Päiväkeskus Huili Kenttätien palvelukeskuksessa avoinna kello 14–22. Tarjolla pullakahvit ja makkaranpaistoa. Jaossa on hygieniapaketteja ja Partioaitan lahjoittamia takkeja. Vaatelahjoituksia ei oteta vastaan Asunnottomien yönä. Nahkatehtaankatu 7.

Oulun A-kilta. Sauna lämmin kello 12–21. Jaossa on hygieniapaketteja. Hintantie 24.

Keskustan seurakuntatalon monitoimisali auki kello 17 lähtien. Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyö tarjoaa voileipää ja kahvia. Isokatu 17.

Verto avoinna 15–20. Tarjolla lämmin ruoka ja hygieniapakkauksia. Limingantie 5, 2.krs

Katuklinikka partioi kello 18–02 ympäri kaupunkia. Mukana Vinkin sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja.