17.2.
Ajankohtaista

Kansainvälistä Care Day’ta eli sijaishuollon juhlapäivää vietetään 19.2.2021

 

Care Dayn tarkoituksena on juhlistaa sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia ja nuoria sekä heistä välittäviä henkilöitä. Tapahtuma järjestettiin Suomessa ensimmäistä kertaa viime vuonna. Päivän tunnelmia voi käydä kurkkaamassa Care Dayn Facebookista tai Instagramista.

Care Day on maailman suurin juhla sijaishuoltoon liittyen, jonka alkuperäisenä ideana on ollut nostaa esiin sijoitettujen lasten ja nuorten ääntä ja oikeuksia sekä yhdistää sijaishuoltoon liittyviä henkilöitä keskustelemaan ja jakamaan tietoa sijaishuollosta. Ensimmäinen Care Day järjestettiin Skotlannissa vuonna 2015 lakimuutoksen (Children and young people Scotland bill 2014) vuosipäivän kunniaksi. Juhlapäivää vietetään aina helmikuun kolmantena perjantaina.


Vuonna 2020 Care Day’ta juhlittiin Suomen lisäksi Irlannissa, Pohjois-Irlannissa, Englannissa, Skotlannissa, Walesissa, Espanjassa, Kroatiassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Care Dayn juhliminen näissä maissa on ollut hyvin monimuotoista. Päivään on voinut osallistua eri alueiden paikallisissa tapahtumissa tai valtakunnallisesti esimerkiksi levittämällä päivän viestiä sosiaalisessa mediassa. Sijaisperheitä ja lastensuojelulaitoksia/lasten- ja nuorisokoteja on kannustettu osallistumaan päivään järjestämällä mukavaa tekemistä omassa yhteisössään.

Sijaishuollon juhlapäivän visio on, että jokainen lapsi sijaishuollossa kokee olevansa arvostettu ja rakastettu ja näkee maailman täynnä mahdollisuuksia. Tavoitteena on, että juhlan kautta tehdään sijaishuollossa asuvia ja asuneita sekä heistä välittäviä ihmisiä näkyväksi, nostetaan esiin hyviä asioita ja onnistumisia. Lisäksi lisätään ymmärrystä sijaishuollosta ja vaikutetaan ennakkoluuloihin.

Yhdessä tekemiseen kannustetaan niin paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin, jotta kaikilla ihmisillä, joita sijaishuolto koskettaa, on mahdollisuus päästä mukaan juhlimaan ja saada äänensä kuuluviin.

Suomessa päivää on järjestämässä jo yli 30 toimijaa. Päivän aikana järjestetään erilaisia tilaisuuksia ja yhteistä tekemistä sekä tuodaan teemaa esiin mm. sosiaalisessa mediassa. Suomen Care Day -verkostoa koordinoi lastensuojelun kehittämisyhteisö Pesäpuu ry.

Juhlapäivään voi osallistua ja keskustelua seurata aihetunnisteilla #CareDay21 ja #sijaishuollonjuhlapäivä.

Lisätietoja:
https://pesapuu.fi/careday/
https://www.facebook.com/sijaishuollonjuhlapaiva/
https://www.instagram.com/sijaishuollonjuhlapaiva/