Valokeilassa digikummit

Auttamisen iloa ja uusia taitoja – valokeilassa digikummit

 

Digikummien eli Nuorten Ystävien vapaaehtoisten digitukijoiden viimeinen etäpalaveri on käynnissä. Kuluneen syksyn aikana heitä on perehdytetty digiohjaukseen. Lisäksi yhdessä on harjoiteltu digitaitoja sekä suunniteltu digikummitoiminnan tiedottamista.

On aika jakaa kokemuksia kuluneelta syksyltä. Osaamisella osallisuutta -hankkeen projektipäällikkö Paula Karppinen haastattelee digikummeja.

Kuinka olette kokeneet digikummi-toiminnan?

Roihulan ohjaaja Janne Saukko kertoo, että klubitalot ovat saaneet hyviä työkaluja vapaaehtoiseen digitukeen. Uusia digikummeja on nyt helpompi perehdyttää, kun käytössä on e-kurssi sekä valmennuksessa hyödynnettävät Digikummi- ja Digipolku-kortit.

Pönkän jäsen Virpi Kurkela taas pitää hyvänä, että on tullut aktivoiduttua enemmän. Samasta klubitalosta Jari Leinonen taas kertoo saaneensa paljon uutta tietoa digiasioihin ja digiohjaamiseen liittyen.

– Olen päässyt miettimään, mitä osaan ja mitä en. Olen huomannut, että omassa osaamisessa on vielä päivitettävää, Jari jatkaa.

Muut rohkaisevat.

– Ei meidän tarvitse ihan kaikkea tietää, kun digijuttuja voi opetella jatkossa ohjattavankin kanssa yhdessä.

– Emme ole robotteja. Minusta me voimme aivan hyvin näyttää, että ollaan ihan tavallisia ihmisiä  ja digitaitojenkin osalta epätäydellisiä, Janne kiteyttää.

Janne on huomannut, että välillä tulee ohjauksessa vastaan tilanteita, ettei osaa. Silloin on vain hyvä sanoa ohjattavalle, että aletaanpa yhdessä selvittämään.

Pönkän jäsenet, Mikko Salojärvi ja Pasi Kankainen tuovat myös esille digikummitoiminnasta saatuja eväitä juuri itsevarmuuden ja uskalluksen kehittymisessä.

– Digiohjauksessa esimerkiksi esiintymis- ja ilmaisutaito kehittyvät. Mukavaa on myös ollut, että toiminnan kautta todella kokee tekevänsä arvokasta työtä, jolla on hyvä tarkoitus, Pasi toteaa.

Millaisia kokemuksia teillä on digituen antamisesta?

Digikummitoiminta Nuorten Ystävillä on vielä lähtökuopissa eikä kaikilla vielä ole käytännön kokemusta digituesta. Tosin Roihulan jäsenellä Harri Annalalla sitä jo on. 

– Etänä annettu digituki on hieman hankalaa. Tämä on ehkä haastavinta koko hommassa, hän pohtii. 

Samoilla linjoilla on myös Janne, joka kertoo juuri äskettäin ohjanneensa puhelimen välityksellä, ja kokemus oli hänen mielestään vaikea.

– Digiohjaus vaatii paljon kärsivällisyyttä sekä ohjaajalta että ohjattavalta, Janne jatkaa.

On kuitenkin mukavaa, kun tulee onnistumisen tunne, saa autettua ja pääsee haluttuun lopputulokseen, sanovat Janne ja Harri lähes yhteen ääneen. Myös Jarin on tähän helppo yhtyä. On todella palkitsevaa, kun huomaa, että omasta tuesta on apua.

Myös Klubitalo Tönärin jäsenellä Sanna Hämäläisellä on jo kertynyt myönteisiä kokemuksia digitukemisesta, myös Arjen pelastajat -hankkeen kautta.

– Digituen hyöty ei ole vain yksisuuntainen. Siinä saa itsekin paljon ja samalla huomaa, että itse asiassa minä itsekin osaan jo paljon erilaisia digijuttuja. Tuntuu myös yksinkertaisesti vaan niin hyvältä auttaa.

Mitä sanoisit ihmiselle, joka harkitsee digikummiksi ryhtymistä?

Jari kehottaa tulemaan rohkeasti mukaan, sillä hänen mielestään nykyaika vaan on sellaista, ettei mikään digiopiskelu voi mennä hukkaan, ja digikummina saa paljon käytännön digiharjoittelua.

Digikummitoiminta mahdollistaakin työelämässä tarvittavien taitojen ylläpitämisen. Tässä yhteydessä Pönkän jäsen Ville Kukka kertoo, kuinka tärkeää hänelle itselleen on, että voi digikummina hyödyntää ammattikorkeakoulututkinnon kautta hankkimiaan IT-taitoja.

– Tämän kautta pystyn näyttämään itsellenikin, että kyllä minä vielä osaan, hän kiteyttää.

Keskustelimme lisää siitä, kuinka yleistä on epäillä omia taitojaan esimerkiksi tradenomitutkinnon jälkeen. On todella tärkeää jo oman ammatillisen identiteetin rakentumisenkin kannalta, että saa onnistumisen kokemuksia, ja tähän digikummitoiminta antaa hyviä mahdollisuuksia.  

Opiskelu ei mene koskaan hukkaan, vaikka joskus elämässä käy niin, että menee tietty aika ennen kuin pääsee työelämään. Opiskelu lisää valmiuksia joustaa uuden työpaikan vaatimuksiin, jolloin perehtyminen tapahtuu jouhevammin. Ja vaikka työ ei suoraan vastaisikaan aiemmin opiskeltuja asioita, aina voi hyödyntää ns. siirrettäviä taitoja, esimerkiksi analyyttista ja luovaa ajattelua, jotka kehittyvät kaikenlaisissa opiskelussa ja tekemisessä. Tällaisia taitoja vaativaa tiimityötä digikummitkin ovat yhdessä tehneet syksyn aikana.

– Ja saahan tästä hyvän lisän ansioluetteloon, Virpi muistuttaa.

Millainen digikummi haluaisit olla?

– Hyödyllinen. Sellainen, josta ihmiset kokevat saavansa apua, Harri sanoo.

– Ja helposti lähestyttävä, Janne jatkaa.

– Toivon, että osaan sanoa asiat niin selkeästi, että muutkin ymmärtävät, mitä tarkoitan, miettii Jari.

– Ja sellainen, joka saa ohjattavan innostumaan ja rohkaistumaan digistä, Virpi jatkaa.

– Voin myös toimia mallina toiselle: Jos tuokin on oppinut, minäkin opin, naurahtaa Jari.

– Haluaisin olla myös rauhallinen ja kärsivällinen, ja toivoisin, että tämä myös näkyisi ohjattavalle, miettii Janne.

– En varmaan voisi kuvitella, että olisin tavallinen kummi, mutta digikummius, se sopii mulle varmasti, koska siinä on se tietokone, Virpi vielä miettii omaa rooliaan.

Kuinka digikummin voi saada tueksi?

Tällä hetkellä digikummit toimivat Klubitalo Pönkässä, Tönärissä ja Roihulassa. Jos kokee tarvitsevansa digitukea, voi ottaa yhteyttä klubitalon ohjaajiin tai soittaa klubitalon yleisnumeroihin. Digikummit antavat digitukea esimerkiksi klubitaloilla tai esimerkiksi koronan takia etänä.

Kuka voisi hyötyä antamastanne digituesta?

– Kaikki, vastaa Harri ytimekkäästi.

– Digi koskee nykypäivänä niin paljon kaikkea, se on laaja käsite, joka vaan voimistuu tulevaisuudessa, joten tosiaan, me kaikki varmasti joskus tarvitsemme digitukea, Janne jatkaa.

– Eniten kuitenkin haluaisin olla hyödyksi niille, jotka kokevat, etteivät he osaa, Harri tarkentaa.

– Olisi myös hienoa näyttää, että kyllä sitä voi osata ja oppia voi, jos vaan haluaa, Jari ja Harri toteavat yhdessä.

Digikummitoiminnan käynnisti Nuorten Ystävien kehityshanke (ESR) Osaamisella Osallisuutta.

 

Digikummien ohjausta voi tilata soittamalla oman alueen klubitaloon, eli joko Rovaniemen Roihulaan (p. 050 4499 426), Tönäriin (p. 050 433 5268) tai Pönkkään (p. 050 5206 065). Mainoksen suunnittelu: Virpi Kurkela.

   

Jaa tarina