Perhehoito
Kahden aikuisen taloudesta perheeksi

Kahden aikuisen taloudesta perheeksi

Kun kahden aikuisen talous muuttuu neljän hengen perheeksi, kaikki muuttuu! Jokaisen meistä on pitänyt etsiä ja löytää uusi, oma paikkansa tässä perheessä, luoda suhde toinen toisiimme ja opetella elämään meidän omaa, yhteistä elämää perheenä.

Parisuhteen, puolison ja itsensä näkee ja kokee eri lailla, toisenlaisessa valossa, niin hyvässä kuin hankalassakin. On ollut uutta ja haastavaa hyväksyä kaikki se keinottomuuden ja riittämättömyyden määrä, mitä arjessa jatkuvasti kohtaa ja kantaa mukanaan. Ja sitten taas toisaalta kaikki se ylitsepursuava rakkauden ja välittämisen määrä on sanoinkuvaamatonta. Oma tunneskaala on laajentunut niin valtavasti, että on pitänyt ihan opetella ja oppia tunnistamaan, myöntämään, ymmärtämään ja sietämään itsessään hyvin paljon uusia, erilaisia tunnetiloja.

Vaikka arki pyörii lasten ja arjen askareiden äärellä, niin silti koemme, että iso osa sijaisvanhemmuuden työkentästä tehdään oman itsen äärellä, oman pään sisällä, omien tunteiden kanssa ja omaan kasvuun, ymmärrykseen ja kehitykseen tähdäten. Kipeintä on ollut kohdata haasteet kiinnittymisen ja kiintymisen suhteen ja sietää tilanteita, joissa tunteet eivät menekään käsikädessä ja samaan tahtiin ymmärryksen ja omien tavoitteiden ja toiveiden kanssa. Haasteellisina hetkinä omien työntekijöiden tuki ja läsnäolo ovat merkittävä voimavara ja edellytys jatkamiseen ja arjessa selviytymiseen. Elämässämme on haastetta, mutta samalla myös niin paljon sisältöä ja onnistumisia, että kaiken myllerryksen keskellä tunnemme ja koemme, että nämä lapset ovat parasta mitä meille on tapahtunut!

Iso oppimisen ja muutoksen paikka on ollut myös se, että sijaisvanhemmuuden myötä monikaan asia elämässämme ei ole enää yksityistä, omaa ja henkilökohtaista. Me jaamme jonkun kanssa koko ajan meidän kotimme, vanhemmuutemme, kasvatusajatuksemme- ja haasteemme, parisuhteemme ja tunteemme. Tätä olemme omien, tuttujen ja turvallisten työntekijöidemme kanssa usein miettineet ja käsitelleet. Työntekijöiden edessä olemme täysin auki. Ja tukenamme tässä sijaisvanhemmuuden matkalla omien, meille tosi tärkeiden ja läheisten työntekijöiden lisäksi on myös lasten erilaiset hoidolliset tahot, terapeutti sekä työnohjaus ja vertaistuki.

Nuorten Ystävien tuki ja omat, pysyvyyttä edustavat työntekijät ovat ensisijaisen tärkeitä tekijöitä arjessamme selviytymisen, jaksamisen ja sujuvuuden kannalta. Harva ymmärtää, miten paljon heidän kanssaan jaetaan, voidaan pallotella ajatuksilla ja tuuletella tunteita, saada ymmärrystä ja kannustusta kaikkina hetkinä. Niinä hetkinä, kun tunteet vyöryvät päälle, kokee pelkoa, riittämättömyyttä ja keinottomuutta eikä tiedä miten pääsisi takaisin raiteilleen, on mielettömän hienoa, kun voi hypätä sokkona ja tietää, että tuttu, turvallinen ja luotettava työntekijä on ottamassa kopin ja pitämässä peruspilarit pystyssä. Myös lapsille omat työntekijät ovat tulleet tutuiksi ja hiljalleen turvallisiksi, joille on kiva kertoa kuulumisia ja näyttää omasta huoneesta uusia juttuja aina kun he ovat käymässä. Näin ollen omat työntekijämme ovat todella tärkeä linkki koko sijoitusprosessissa ja lasten kuulemisessa ja kohtaamisessa.

Lastenhoitajamme ovat myös tärkeä osa pakettiamme. He ovat tuttuja, luotettavia ja turvallisia sekä meille vanhemmille että lapsille. Kun kyseessä on tuttu hoitaja, on ihan eri mieli myös vanhempana lähteä ja jättää koti ja lapset jonkun toisen hoidettavaksi. Lastenhoitajat mahdollistavat meille hapenottovälejä ja parisuhdeaikaa, mikä on iso apu arjessa jaksamisen kannalta. Lasten mielestä lastenhoitajan kanssa vietetyissä hetkissä on kivointa, kun heidän kanssaan pääsee tekemään monenlaista kivaa puuhaa. Ja lapsille tietysti turvallisuutta lisäävää on, kun he saavat olla tutussa paikassa omassa kodissaan omien tavaroiden äärellä ja heidän luokseen tullaan eikä heidän tarvitse lähteä vieraaseen paikkaan hoidettavaksi. Lastenhoitajalta saa myös tärkeää palautetta siitä, miten hän näkee lasten voinnin ja käytöksen, missä ollaan menty eteenpäin ja mikä on ollut vielä haastavaa. Se kaikki on tärkeää tietoa meille vanhemmille, omille työntekijöillemme sekä lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle. Lastenhoitajat ovat lapsille myös yksi tärkeä ja pysyvyyttä edustava ihmissuhde uuden elämän äärellä.

Paljon uutta on siis tullut sijaisvanhemmuuden myötä osaksi elämää. Paljon uusia ihmissuhteita ja verkostoja, uusia haasteita ja omilla hartioilla kannettavia asioita. Paljon oppimista ja opettelua itsensä äärellä, mikä on tietysti myös valtava voimavara ja tervetullutta, koska se on se tapa millä ihminen voi kasvaa ja kehittyä ja tulla paremmaksi versioksi itsestään. Ja kaikki se kiitollisuuden määrä, mitä koemme, kun saamme ylipäätään kokea vanhemmuutta, saimme elämäämme nämä lapset ja muodostimme tällaisen neljän hengen yhteenpuhaltavan tiimin ja perheen, on valtavaa ja sanoinkuvaamatonta!

Jaa tarina

  

Lisää tarinoita

Sijaisperheen rakkaus ja rutiinit

Ristimäen sijaisperhe

Sijaisvanhemmaksi, miten se tapahtuu?

Liisa Tikkanen, sosiaalityöntekijä

Työ jossa mennään ihmiset ja elämät edellä

Pirkko Teir, erityisohjaaja