Arjen pelastajat
Uutta sisältöä.

Arjen pelastajat

Arjen pelastajat -toimintakonseptissa pyritään yhteistyömuotojen avulla kuromaan umpeen nuorten ja ikäihmisten välistä kuilua. Tavoitteena on saada nämä ryhmät tukemaan toistensa hyvinvointia. Toimintamalli on kehitetty Kainuussa.

Kajaanin klubitalo Tönäri oli ensimmäisiä Arjen pelastajat -toimintamallin toteuttajia. Homma lähti käyntiin jäsenten toteuttamasta ikäihmisten ATK-ohjauksesta. Tönärillä on pidetty kolme kurssia pienille ryhmille ja moni ikäihminen on rohkaistunut hakemaan muulloinkin apua Tönäriltä. ATK-pulmissa autetaan aina, kun asian osaavia jäseniä on paikalla. Lisäksi Tönärin ´nörtit´ ovat käyneet antamassa ohjausta eläkeläisten talolla sekä ikäihmisten kotona.

Tönärin jäsenet Jarno ja Alli, 92 v, tapasivat syksyllä 2015 ensimmäisen ATK-kurssin yhteydessä. Alli halusi oppia käyttämään tietokonetta ja saada jotain tekemistä. Alli sai lapsenlapseltaan joululahjaksi tabletin, kun hän oli kurssilla kokeillut tabletin käyttöä ja se tuntui kiinnostavalta. Jarno ja Alli ovat jatkaneet yhteisiä tapaamisia atk-kurssin jälkeenkin. He ovat opiskelleet tabletin käyttöä, jutelleet ja ruokailleet talolla.

Jarno kertoo Allin kanssa käymistään keskusteluista.

- Olemme keskustelleet monista asioista, miten maailma on muuttunut, miten asiat olivat ennen, Suomen historiasta, teknisestä kehityksestä ja ihmisten käyttäytymisestä.

Alli on kertonut Jarnolle sukunsa historiasta, sotien aikaisesta ja jälkeisestä elämästä sekä lapsuuden kokemuksista ja teatterista, sukulaispojasta sekä ulkomailla asuvista sukulaisista.

- Olemme käyneet Google mapsissa katsomassa paikkoja, joissa Alli on käynyt lomalla sekä tutustuneet myös seurakunnan sivuihin. Olemme etsineet hakukoneen kautta sukulaisia. Olemme jutelleet terveydestä, miten jotkut elävät mukavasti ja toisilla on vaikeaa. Jokainen voi elää omaa elämää, ja vain omaa elämää – ei toisen, Jarno kertoo.

Tönärillä käynnit ovat antaneet Allille paljon iloa ja tekemistä arkeen.

- On paikka, johon voi lähteä. On kuin aurinko nousisi, kun tietää pääsevänsä Tönärille. Vaistosin heti, kun tulin ensimmäisen kerran käymään, että täällä pystyn viihtymään. Sitä vaistoaa, missä otetaan hyvin vastaan. Vanhana elää omissa oloissaan niin paljon, että ei ole helppo sopeutua. En ole kokenut iän rajoittavan osallistumista Tönärillä.

Entä, mitä Jarno on saanut yhteistyöstä Allin kanssa?

- Olen saanut ystävyyttä kuuntelemalla Allia. Ystävyys näyttää olevan molemminpuolista. Ja siitähän Arjen pelastajissa on viime kädessä kysymys.

Jaa tarina