Nuutinranta
Valokuvataidetta ja juhlahumua Nuutinrannassa

Valokuvataidetta ja juhlahumua Nuutinrannassa

Syksyllä 2017 Nuorten Ystävien Nuutinrannan työntekijät hakivat Kehitysvammaisten Tukiliitosta apurahaa kehitysvammaisten henkilöiden osallisuuden vahvistamiseen harrastusten ja ryhmätoiminnan avulla. Nuutinranta on Muuramessa sijaitseva 11-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö ympärivuorokautista tukea ja ohjausta tarvitseville aikuisille ja ikääntyville kehitysvammaisille henkilöille.

- Olimme yksi onnekkaista apurahan saajista. Kävimme asukkaidemme kanssa keskustelua apurahan käytöstä ja pian meillä olikin käsissämme valokuvausprojekti. Ohjaajamme Sanna Lehtonen on toiminut valokuvausprojektin "projektipäällikkönä", mutta koko henkilöstö on ollut vastuussa sen etenemisestä ja osallisena sen eri vaiheissa, kertoo vastaava ohjaaja Heidi Mäenpää.

Valokuvausprojektin tavoitteena on ollut vahvistaa asukkaiden osallisuutta ja luoda heille elämyksellisiä ja voimaannuttavia kokemuksia. Ideana oli kuvata asukkaat heidän lempipaikoissaan. Valokuvaajaksi projektiin valikoitui muuramelainen ammattivalokuvaaja Kalle Reponen. Kuvaukset toteutettiin vuoden 2018 aikana.

- Erityislapsen isänä pidin projektia tärkeänä ja mielenkiintoisena, joten lupauduin lähtemään siihen mukaan hyväntekeväisyyspohjalta. Ennen kuvauksia kävin muutaman kerran tutustumassa Nuutinrannan asukkaisiin. Itse kuvaukset toteutettiin henkilökunnan ideoiden pohjalta, koska he tuntevat asukkaat paremmin. Halusimme kuvata jokaisen itselleen mieluisassa miljöössä, Reponen kertoo.

Valokuvausten paikkaa pohdittiin yhdessä asukkaiden kanssa ja kuvauspaikoiksi valikoitui asukkaille tärkeitä paikkoja yhdistettynä mielekkääseen tekemiseen. Asukkaita on kuvattu tanssisali Lutakossa musiikin äärellä, jäähallilla jännittämässä JYPin ottelua, puutarhalla kukkaloisteessa, Muuramen kauniissa luonnossa mm. mato-ongella, kirjastossa lukuharrastuksen parissa ja paikallisessa kahvilassa lattekahvilla.

- Paikallinen yrittäjä Simo Manninen halusi lähteä myös auttamaan projektissa yrityksensä Serimedian kanssa. He tulostivat kuvat julistekokoon ilman kustannuksia. Tästä iso kiitos heille. Suurin kiitos lähtee Nuutinrannan asukkaille ja henkilökunnalle, mieleenpainuvan projektin lisäksi olen saanut heistä ison joukon uusia ystäviä, kertoo Reponen.

Kuvien kehystäminen jyväskyläisessä kehystämö Beckerissä maksettiin tukiliiton apurahalla.

- Kuvat ovat kauniita ja liikuttavia. Asukkaamme ovat vahvoja, upeita persoonia ja tämän valokuvaaja on saanut ikuistettua hienosti valokuviin. Projekti on koettu työyhteisössä tunteikkaana. Ohjaajat ovat osallistuneet kuvausten suunnitteluun, valmisteluihin ja osassa kuvauksissa he ovat olleet asukkaan rinnalla tukemassa. Asukkaat ovat itse valinneet kahdesta tai kolmesta vaihtoehdosta kehitettävän kuvan, ohjaaja Sanna Lehtonen kertoo.

Gaalaillan tunnelmia

Nuutinrannan valokuvausprojekti huipentui gaalailtaan 4.2.2019.

- Gaalaa varten aloitettiin valmistelut hyvissä ajoin ja asukkaiden läheisille lähetettiin kutsut. Asukkaat osallistuivat kahvitarjoilun järjestämiseen ja jokaisen kanssa sovittelimme etukäteen juhlapukuja. Gaalaillan järjestelyt vaativat perustyön lisäksi ponnisteluja koko henkilökunnaltamme. Lopputulos oli kuitenkin kaiken tehdyn työn arvoinen, Mäenpää kertoo.

- Valokuvien julkaiseminen sai aikaan liikutusta ja paljon positiivisia reaktioita. Asukkaidemme läheiset olivat projektista vaikuttuneita. Gaalaillan musiikkiesityksestä vastasi tangokuningatar Saija Tuupanen säestäjänään Aki Metsälä. Laitettiin jalalla koreasti, Lehtonen puolestaan naurahtaa.

Asukkaille valokuvausprojekti on ollut ikimuistoinen ja se on osaltaan tuonut Nuutinrannan arkeen lisäyksen innostusta ja onnea.

- Eräs asukkaamme kommentoi kuvaansa sanomalla, että "tämä oli unelma". On ollut mahtavaa nähdä ilo asukkaiden silmissä ja gaalassa liikutus läheisten kasvoilla. Koko työyhteisömme on puhaltanut yhteen hiileen ja yhdessä me ohjaajat, asukkaat ja valokuvaaja ollaan saatu aikaan ikimuistoinen projekti, jota muistellaan vielä pitkään, Lehtonen sanoo.

- Gaalaillassa oli aistittavissa tyytyväisyyttä, iloa ja ylpeyttä. Olla osallinen ja tehdä omia valintoja hiveli itsetuntoa. Valokuvat puhuivat puolestaan. Nuutinrannan kodin seinillä "Unelmakuvat" ovat voimaannuttavia vielä pitkään asukkaille, ohjaajille ja omaisille. Lämmin kiitos kaikille osallisille - kuvaprojekti kasvoi suuremmaksi kuin osasin odottaa, asukkaan äiti Marianna Tikkanen jatkaa.

1,5 vuotta kestäneen valokuvausprojektin päättyessä ja gaalaillan jälkeisissä tunnelmissa olo on Nuutinrannassa hieman haikea.

- Tunnen suurta ylpeyttä ohjaajien sitoutumisesta ja antautumisesta projektille. Nähtäväksi jää mitä seuraavaksi keksitään, Mäenpää pohtii.

Jaa tarina