Nuotista sysäys tulevaisuuteen

Nuotista sysäys tulevaisuuteen

Janille Nuotissa parasta oli se, että joku puski pois kotoa liikenteeseen. Toinen tärkeä asia oli puhuminen.

Jani linnoittautui kotiin neljäksi vuodeksi. Olo oli niin ahdistunut, ettei kotoa päässyt liikkeelle, ei kouluun, ei edes kavereiden luo. Viime vuoden lopulla Jani oli Työ- ja elinkeinotoimistossa, ja tällä kertaa virkailija ehdotti kouluun hakeutumista.

– Sain sanottua, että en pysty, sillä en pääse kotoa ahdistuksen takia. Sen jälkeen virkailija ehdotti Nuottiin hakeutumista.

Samoihin aikoihin Jani oli ottanut yhteyttä mielenterveyspalveluihin ja päässyt puhumaan ahdistusoireistaan psykiatrin kanssa. Aikaisempi yritys oli tyssännyt siihen, ettei hän saanut itseään vastaanotolle.

– Tällä kertaa mun oli pakko saada apua, että pääsen pois täältä kämpiltä.

Ammattikoulu oli jäänyt kesken ja viimeiset vuodet oli mennyt neljän seinän sisällä himmaillessa. Jos kaverit pyysivät mukaansa, piti keksiä tekosyitä, ettei tarvinnut lähteä kotoa.

– Aluksi en pystynyt käymään kaupungilla tai missään ihmisten ilmoilla, mutta Nuotin valmentajan kanssa käytiin kahvilla ja lenkillä ja pelaamassa frisbeegolfia. Mua ikään kuin siedätettiin ihmisillä, kunnes huomasin, ettei ulkomaailma niin paha olekaan.

Tapaamisten välissä Jani sai tehtäväksi käydä ulkona, vaikka lenkillä, kunhan olisi liikkeellä muutenkin kuin pakolliset kauppareissut. Jani on aina nauttinut ulkona puuhailusta ja urheilutaustaakin löytyy, joten lenkkeily ei ollut vastenmielistä, kunhan valmentaja ensin töytäisi hänet liikkeelle.

Kohta kotoa lähteminen ei tuntunutkaan hankalalta. Parin kuukauden aikana Jani on käynyt moikkaamassa kavereita, ryhtynyt harrastamaan frisbeegolfia ja pelaamaan uudestaan Pokemonia.

Janin toipuminen on ollut nopeaa ja viimeisellä vastaanottokäynnillä lääkäri totesikin, että edessä seisoo ihan uusi mies.

– Ahdistavista asioista puhuminen oli tosi tärkeää. Puhuin lääkärin kanssa ja puhuin valmentajan kanssa, ja asiat alkoivat selkiytyä.

Ensimmäisen viiden kuukauden Nuotti-jakson tavoite oli päästä pois neljän seinän sisältä. Janin Nuotti-valmennus jatkuu vielä toisen viiden kuukauden ajan ja nyt tavoitteena on koulupaikan löytäminen. Jatkoaika varmistaa sen, ettei mikään asia jää roikkumaan puolitiehen.

– Olen harkinnut ict-alaa, joka tuntuisi luontevalta, kun olen touhunnut tietokoneitten kanssa pienen ikäni. Mutta myös pintakäsittelyala kiinnostaa.

Syksyyn mennessä Jani toivoo, että hänellä olisi koulupaikka. Jos se ei heti tärppää, tekeillä on myös kakkossuunnitelma.

– Tulevaisuuteen katsoo nyt ihan eri mielellä, kun tietää, että pystyy toteuttamaan suunnitelmansa.

  • NUOTTI-valmennuksessa 16–29-vuotias nuori saa itselleen henkilökohtaisen valmentajan, joka tapaa nuorta ja tarvittaessa nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia nuoren omassa arkiympäristössä. Valmentaja ja nuori pitävät yhteyttä myös tapaamisten välissä.
  • Nuori tai hänen kanssaan työskentelevä taho voi ottaa yhteyttä Kelaan, jossa asia ohjataan kuntoutuksen asiantuntijalle.
  • Kestää 5 kk, 20 tunnin tapaamista
  • Nuorten Ystävillä on Nuotti-valmennusta pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa

Jaa tarina