Avopalvelut Jyväskylä
Suuntaa etsimässä

Suuntaa etsimässä

Jyväskyläläisessä Suunta-hankkeessa vahvistetaan nuorten vanhempien voimavaroja työuraa kohti. Nuorten Ystävien järjestämät Suunta minusta -ryhmät on tarkoitettu työelämän ja opiskelun ulkopuolella oleville nuorille vanhemmille, joita yhdistää kokemus vanhemmuudesta ja usein myös tukiverkostojen puute.

Henna Heiskasen,25, suurin toive toteutui hankkeen avulla. Henna oli jo jonkin aikaa kaivannut samassa tilanteessa olevien seuraa, kun hän bongasi ilmoitustaululta Suunta-ryhmän ilmoituksen. Äitiysvapaa oli juuri päättynyt, ja hän suunnitteli paluuta työelämään.

- En osaa olla paikallaan. Ehdin olla kosmetologina vuokratuolilla puolisen vuotta ennen äitiyslomalle jäämistä. Haluan tehdä samaa työtä, mutta byrokratia ja järkeilyä vaativat asiat eivät ole mun juttu. Tarvitsin vinkkejä siihen, miten pääsisin kiinni työhön.

Vanhemmuus vahvemmaksi

Tasapainoilu vanhemmuuden ja työelämän välillä ei aina ole helppoa. Henna kokee saaneensa ryhmistä apua vaikkapa päivärytmiin ja rajojen asettamiseen lapsen kanssa.

Ryhmissä on pohdittu, millainen oma vanhemmuuden malli on ollut.

- Tosi paljon ollaan mietitty, millaisia omat kokemukset ovat ja millaisia kokemuksia omille lapsillemme haluamme. Pääsen itse päättämään, millaisena maailman tarjoan lapselle.

Hennan ei tarvitse tehdä päätöksiä yksin, sillä lapsen isä haluaa olla mukana perheen arjessa.

Kirje tulevaisuuteen

Itselleen antoisimpana Henna pitää kertaa, jolloin eri alojen yrittäjät tulivat kertomaan yrittäjyydestä. Nyt Henna on aloittanut työt kosmetologina jyväskyläläisen yrityshautomon siipien suojissa.

- Aluksi se kuulosti liian hyvältä ollakseen totta, mutta kyllä se oli totta. Saan tehdä oman alan töitä tarvitsematta pähkäillä yksin yritysasioiden, kuten kirjanpidon kanssa.

Kun ryhmän alkumetreillä puolisen vuotta sitten piti kirjoittaa kirje tulevaisuuteen, Henna latasi siihen paljon haaveita.

- Eniten jännitteitä oli työelämän suuntaan. Suurin harppaus tulevaisuuteen päin oli saada työpaikka. Ihan mieletöntä! En uskonut, että saavuttaisin sen niin nopeasti. Aion jatkossakin tehdä itselleni näitä tulevaisuuskirjeitä.

Jaa tarina

  

Lisää tarinoita

Jälkihuolto antaa aikuistumiselle aikaa

Palvelupäällikkö Antti Klaavu

MATKA on matalan kynnyksen avokuntoutusmalli nuorille

Matka Jyväskylä