Avopalvelut Oulu
Jälkihuollosta tukea itsenäistymiseen

Jälkihuollosta tukea itsenäistymiseen

Oululaisen Marin 19v. ja Jamin 18v. kodissa on monella tapaa iloinen ja aurinkoinen tunnelma.

Jami on juuri saanut oppisopimuspaikan, josta hän valmistuu työn ohessa aikanaan merkonomiksi. Nuorella parilla on myös iso elämänmuutos edessään, sillä he odottavat esikoistaan. Vauvan syntymään on vielä muutama kuukausi, mutta esikoisen syntymään valmistaudutaan jo tohinalla. Lastenvaunut sekä muita vauva-arjessa tarvittavia juttuja on jo hankittu hyvän aikaa.

Mari ja Jami ovat tutustuneet toisiinsa NYn sijaishuoltoyksikkö Hiekkarinteellä Rovaniemellä, jossa he kumpikin asuivat tovin nuoruudestaan.

- Hiekkarinteellä me tutustuttiin ja kavereita oltiin, Jami kertoo.

Sijaishuollon päätyttyä Mari muutti Ouluun lähemmäs äitiään. Sijoituksen päättymisen jälkeen Jami asui isänsä kanssa, kunnes aloitti sähköasentajan opinnot Savonlinnassa. Oulussa Mari sai tukea arkeen ja itsenäistymiseen NYn jälkihuollosta ja Jamikin oli jo isän luona asuessaan ollut jälkihuollon tuen piirissä.

Ouluun asetuttuaan Mari sai opiskelupaikan Hyvinkäältä ja hän päätti aloittaa opinnot etelässä.

- En kuitenkaan halunnut luopua asunnosta enkä hyvin alkaneesta jälkihuollosta täällä Oulussa. Enkä missään nimessä halunnut eroon jälkihuollon ohjaajastani Kaisasta, sillä me tultiin heti alusta lähtien hyvin juttuun, Mari kertoo.

Mari aloitti opinnot Hyvinkäällä ja ajeli aina viikonlopuksi kotiin Ouluun. Jamikin kävi aina silloin tällöin isänsä kanssa Oulussa.

- Tiesin, että Mari muutti Rovaniemeltä Ouluun. Aina kun kävin Oulussa, niin kävin Marilla kahvilla, vanhoja tuttuja kun oltiin. Pikkuhiljaa siinä kahvittelujen lomassa tutustuttiin paremmin ja alettiin pitää tiiviimmin yhteyttä. Sitten jossain vaiheessa Hyvinkäältä Ouluun ajaessaan Mari nappasi minut Savonlinnasta kyytiin viikonlopun viettoon. Asiat etenivät ja viime kesänä me sitten muutettiin virallisesti yhteen täällä Oulussa, Jami naurahtaa.

Mari sai siirrettyä opiskelupaikan Hyvinkäältä Haukiputaalle ja opinnot jatkuivat lähellä kotia. Ouluun muuton myötä Jami siirtyi myös NYn jälkihuollon piiriin. Jamilla ja Marilla on omat jälkihuollon ohjaajat.

Tukea ja vahvistusta omien valintojen tekemiseen

- Aluksi mulla oli kyllä ennakkoluuloja, kun elämääni tuli tuntemattomia ihmisiä. Tuntui kuin olisin vieläkin laitoksessa vaikka vasta oli päässyt sieltä pois. Ihan hyvin hommat lähti kuitenkin liikkeelle, sillä omaan ohjaajaan Aatuun oli helppo tutustua. Tajusin, ettei nämä ohjaajat tuu meille asumaan vaan nähdään aina kun tarvitaan. Mari ja Kaisa tosin soittelee välillä aika tiiviisti, naisia kun ovat, Jami kertoo naureskellen.

Mari ja Jami ovat tyytyväisiä jälkihuollosta saamaansa apuun ja tukeen. Ohjaajat ovat helposti tavoitettavissa ja jos jokin asia mietityttää niin tuki on lähellä.

- Kaikki paperihommat ja asioinnit eri paikoissa on saatu hoidettua helposti. Jos näitä olisi kahestaan hoidettu niin vaikeampaa olis ollu. Ja paljon on asioita mitä ei vielä osaa ja mitkä tuntuu epävarmoilta. Semmosia juttua missä pitäs vaan rohkaistua ite tekemään. Onneksi Kaisalta ja Aatulta saa luottamusta ja vahvistusta omien valintojen tekemiseen. Jos vähääkään joku mietityttää niin voi soittaa tai laittaa viestiä, Mari ja Jami toteavat.

Kesällä syntyvä esikoinen mullistaa nuoren parin arjen, mutta kumpaakaan tulevaa vanhempaa ei perheen perustaminen sen suuremmin jännitä. Asiat ovat paremmin kuin hyvin. Kaisaa ja Aatuakaan ei huoleta yhtään, etteikö nuori perhe pärjää.

- Meille voi aina soittaa, kun tarve vaatii ja me autetaan jatkossakin samalla tavalla kuin tähänkin asti. Myös vauva-arjessa. Iso muutoshan tämä on Jamille ja Marille, mutta niinhän ensimmäinen lapsi on kaikille vanhemmille. Nämä nuoret ovat sen verran periksiantamattomia, että eiköhän kaikki mene jatkossakin tosi mallikkaasti.

Kaisaa on helppoa uskoa, sillä Jamilla ja Marilla on jämäkät suunnitelmat tulevaisuudelle. Mari haluaa palata opintojen pariin äitiysloman jälkeen ja Jami aikoo paiskia töitä ja opiskella merkonomin tutkinnon tavoiteaikataulussa. Haaveena on saada parin vuoden sisään hankittua ensimmäinen oma asunto.

- Kun tekee töitä kovasti, niin eiköhän se sekin onnistu, Jami toteaa itsevarmasti.

Jaa tarina

  

Lisää tarinoita

Tätä työtä kannattaa tehdä

Miepä-kuntoutuksen kuntoutusohjaaja Amira Bushnaief

Tuettu asuminen antaa kuntoutumisrauhan

Dialoginen ohjaus

Kuntoutusohjaaja Hannu Vähämaa ja tiimivastaava Jarmo Salonen