Avopalvelut Pääkaupunkiseutu
Me autamme ottamaan seuraavan askeleen elämässä

Me autamme ottamaan seuraavan askeleen elämässä

Nuorten Ystävien asumisvalmennuksessa yhdistyy kaksi arjen hallinnan edistämisen kannalta tärkeää elementtiä: oma asunto ja lähellä olevan työntekijän tiivis päivittäinen tuki ja ohjaus. Asumisvalmennukseen voi ohjautua 17-25-vuotias asiakas lastensuojelun-, aikuissosiaalityön-, mielenterveys- ja päihdepalvelujen tai vammaispalvelujen kautta.

NYn Keravan asumisvalmennuksen erityisohjaajat Piia Hiltunen ja Anne Kuusisto tukevat kymmentä nuorta päivittäisissä arjen toiminnoissa, käyttämään kodin ulkopuolisia palveluita sekä löytämään mahdollisuuksia mielekkääseen vapaa-ajan toimintaan.

- Asumisvalmennuksen tavoitteena on luoda nuorelle aikuiselle valmiudet itsenäiseen asumiseen ja vastuun ottamiseen omasta elämästä. Pystymme tarjoamaan tiivistä ja yksilöllistä tukea ja reagoimaan nopeasti päivän aikana eteen tuleviin haasteisiin, kertoo Kuusisto.

Nuoret kääntyvät ohjaajan puoleen kaikissa arkeen ja asumiseen liittyvissä asioissa. Toiminta on tavoitteellista ja sitä mukaa, kun nuori saa itsenäisen elämän valmiuksia, tukea voidaan vähentää.

- Kaikki tunteet ilosta suruun ja siltä väliltä tulevat nuorten kanssa esiin. Puhumisen ja kuulluksi tulemisen tarpeet ovat suuria, sillä nuorella saattaa olla heikot sosiaaliset verkostot. Hyvän kontaktin luominen ohjaajaan vaatii nuoreltakin läsnäoloa, Hiltunen sanoo.

Keravalle tammikuussa Turusta lastenkodista muuttanut Angeles kokee saavansa apua valmennuksesta.

- Kaikki on sujunut mukavasti tähän asti. Piia ja Anne auttavat arkielämään liittyvissä asioissa ja Annen kanssa jutellaan mistä vaan. Keksitään aina uusia juttuja, katsotaan leffoja ja kokataan. Työskentely ei ole koskaan tylsää. Hyvä huumori on säilynyt, vaikka asiat on välillä raskaita hoitaa. Meinaan joskus laiskotella, ja on hyvä että komennellaan, Angeles naurahtaa.

Tärkeintä on olla läsnä

Asumisvalmennuksessa päiväohjelmaa rytmittää aamupala, joka tarjotaan toimistolla. Keskiviikkoisin on lisäksi yhteisöllinen iltapäivä eli nuoret voivat tulla porukalla tekemään ruokaa tai vain syömään. Kotikäyntejä on noin kerran viikossa tai sen mukaan, miten nuori on valmis vastaanottamaan apua. Päivisin tehdään saattaen menemistä esimerkiksi kouluihin, työpajoille, lääkäriin ja TE-palveluihin.

- Saatamme käydä nuoren kanssa yhdessä läpi posteja; mitä tuli, mitä tarkoittaa ja mitä pitää tehdä. Nuoret soittavat hyvin herkästi kaikki päivän aikana tapahtuneet asiat ohjaajille. Tällä hetkellä kaikki asiakkaat ovat täysi-ikäisiä ja tekevät omat päätöksensä, mutta ohjaajan tehtävänä on tuoda esille faktoja; mikä on realistista ja missä aikataulussa. Rahasta ja sen puutteesta puhutaan paljon. Aina ei välttämättä hahmoteta mistä oma toimeentulo koostuu ja mikä siihen vaikuttaa, Kuusisto kertoo.

Keskeistä työskentelyssä on motivoiva puhe, ratkaisukeskeisyys, vastuuttaminen ja persoonallinen työote.

- Autamme nuorta omien vahvuuksien löytymisessä. Koska aina ei voi etukäteen tietää, mitä kohtaamisissa tapahtuu, on tärkeintä olla paikalla ja läsnä. Usein vasta yhdessä asioita tehtäessä alkaa paljastua, mitä kaikkea nuoret käyvät läpi, Hiltunen toteaa.

Nuoren edistymisen huomaa pienistä asioista.

- Silloin huomaa, että nuori ottaa vastuuta omasta elämästään, kun toiminta alkaa suuntautua ulospäin. Nuori toimittaa paperit ajallaan, tiskit on tiskattu ja kämppä siivottu. Päivittäinen edistyminen kirjataan tarkkaan ylös ja senkin huomaa, jos asiat junnaavat paikallaan, Hiltunen jatkaa.

Asumisvalmennuksen päättyessä tulee olla tietyt valmiudet itsenäiseen elämään, mutta jos todetaan ettei valmiutta ole, mietitään muita vaihtoehtoja yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa. Olennaisempaa kuin ikä, on taidot ja elämäntilanne. Vaihtoehtoja asumisvalmennuksen jälkeen ovat esimerkiksi siirtyminen itsenäiseen asumiseen tai vielä tuetumpaan palveluun.

Angelesilla on tulevaisuuden suhteen selkeät tavoitteet.

- Toivon pääseväni oppisopimuskoulutukseen lukion ohella. Sen jälkeen tavoite on päästä oikeustieteelliseen.

Jaa tarina

  

Lisää tarinoita

Asunto ja apu oikealla hetkellä

Lapsiperheiden asumispalvelu

Asumisvalmennus antaa valmiudet itsenäiseen arkeen

Sitoudumme asiakkaisiimme ja heidän arkeensa

Erityisohjaajat Nelli Roponen ja Marleena Hiltunen