Viehekurssi

Viehekurssi

Tampereen tukiasunnoilla ollaan onnekkaita – asiakaskunnasta löytyy tietoa ja taitoa monenlaiseen! Erä- ja kädentaidoissa taitava nuori piti Nuorten Ystävien asiakkaille ja ohjaajille jo syksyllä 2019 puukkokurssin, joka sai taikasauvan avulla jatkokseen viehekurssin nyt kesällä 2020.

Nuorella heräsi kiinnostus käsityönä vieheiden valmistukseen aikaisemmin keväällä. Taikasauvan avulla osaavalle nuorelle hankittiin kynäruisku, joka on näppärä vieheiden maalaamisen ohella muussakin puuhailussa. Yhteistä hyvää hankinnasta saatiin, kun nuori järjesti ohjaajan tuella kaikille yhteisön nuorille avoimen kurssin vieheiden valmistuksesta. Kurssille osallistui ohjaavan nuoren lisäksi toinen nuori, sekä kaksi NYn ohjaajaa. Osallistujamäärä pidettiin pienenä, jotta saatiin huomioitua koronavarotoimet, sekä kaikille osallistujille tarpeeksi ohjaajan huomiota yksityiskohtaisessa tekoprosessissa.

Ohjaava nuori johdatti kurssin osallistujat hellällä ja kannustavalla otteella läpi koko vieheenvalmistuprosessin. Osallistujat saivat itse suunnitella vieheensä vetäjän esimerkkien ja neuvojen tuella. Vieheen alkiot vuoltiin ja hiottiin balsapuusta muotoonsa, rautalangasta väännettiin vieheelle ohjurilanka, muovinen uintilevy liimattiin paikoilleen, raot tilkittiin ja sitten päästiinkin jo maalaamaan! Kynäruiskun käyttö oli alkuun osallistujista haastavaa, mutta kun siihen sai rauhassa ja ohjatusti totutella, levittyi maali vieheelle tasaisesti. Vieheet saivat komeat väritykset: yhdestä tuli pirteä kelta-pinkki vipeltäjä, yhdestä ahventa jäljittelevä pikkusintti ja kolmannesta punainen mustapilkukas kalannarrain. Ohjaava nuori viimeisteli vieheet kiiltävällä lakkapinnalla ja koukuilla. Sitten vieheitä päästiinkin jo koeuittamaan – ja komeasti ne uivatkin!

Kurssi toi osallistujille hienon kokemuksen käyttöesineen valmistuksesta ja tietoutta kalastuksesta upeiden tuotosten ohella. Yhdessä häärääminen oli osallistujista mukavaa, etenkin kun sai myös halutessaan rauhassa keskittyä omaan tekemiseen. Ohjausta ja neuvoja sai aina kun niitä tarvitsi, tarkkasilmäinen ohjaaja hoksasi, milloin neuvot ovat tarpeen ja milloin tekijän oli hyvä itse pohtia, miten työstössä kannattaa edetä.

Kynäruisku oli kaikille kurssilaisille uusi tuttavuus, johon tutustuminen koettiin innostavaksi. Maalaus jännitti ja ruiskuun tottuminen vei aikansa, mutta lopulta maalipinnan jälki oli pienellä harjoittelulla jopa yllättävän hyvä! Nuori sai kynäruiskusta välineen projekteihinsa pitkäksi aikaa, ja kurssista arvokasta ohjauskokemusta.

 

 Vieheiden valmistus aloitettiin nollasta: neliskanttisesta puupalasta, joka vuoltiin muotoonsa, sahattiin ja hiottiin. 

 

Vieheen tekoon kuuluu useita työvaiheita, ennen kuin se on valmis maalattavaksi. Kuvan viehe odottaa pohjamaalia ennen varsinaista maalaamista.

  

Ruiskumaalaaminen vaatii harjoittelua. Kannustavassa ohjauksessa jo pienellä harjoittelulla ja hyvillä välineillä saa aikaan hyvää jälkeä!

 

 Valmiit vieheet koeuitettiin – ja kauniistihan ne uivat!

 

Kaksi kurssilla valmistunutta viehettä. Osallistujat saivat itse valita vieheilleen värityksen.


Teksti ja kuvat:
Inka Tuomainen, kuntoutusohjaaja

Jaa tarina