Yö luonnon helmassa

Vihdoin koitti elokuun 14. päivä. Kauan odotettu Tampereen Nuorten Ystävien yöretki luontoon. Vaellusta varten oli retkitoimikunta suunnitellut reitin, ruokailut ja tehnyt listaa mukaan otettavia retkikamppeita varten. Tuona loppukesän päivänä jätimme Mansen kaupunkihälinän taakse ja köröttelimme täyteen ahdatulla Skodalla Helvetinjärven kansallispuistoon. Retkiporukkaamme kuului kolme nuorta tuetusta asumisesta sekä kaksi ohjaajaa, Aleksi ja Sari.

Parkkipaikalla jaoimme yhteiset ruokatarvikkeet rinkkoihin ja astuimme Helvetinportista sisään. Emme olleet tilanneet vesisateita, mutta vettä satoi enemmän ja vähemmän koko reissun ajan. Retkikuntamme oli kuitenkin sen verran hyvällä sisulla varustettu, ettei se menoa haitannut. Onneksi aina joltakin löytyi ylimääräinen rinkan suojus lainaksi tai muuta tavaraa, joka toiselta uupui. Hyvä, avulias mieli oli selvästi pakattuna kaikkien rinkkoihin.

Pysähdyimme matkalla lounastamaan Helvetinkolulle. Siellä oli aikaa myös pitää sadetta ja ihastella maisemia näköalapaikalta. Yöksi talsimme Iso-Ruokejärven rannalle. Kerkesimme sopivasti leiriytymään ennen pimeän tuloa. Yöpaikkoina toimi niin teltta, tarppi kuin riippumatotkin. Tampereella puukkokurssiakin vetänyt nuori opetti meille muille oikeanlaisten solmujen tekemistä ja lopulta kaikkien yöpaikat suojineen saatiin valmiiksi. Iltanuotiolla maistui mureat pihvit ja jälkkäriksi letut kuningatarhillon kera.

Yö sujui sateen tanssiessa teltta- ja pressukankaiden päällä. Aamulla reippaimmat sytyttelivät nuotiota muiden vielä torkkuessa. Aamunuotiolla jaettiin nukkumiskokemuksia perinteiseen tyyliin. Jollekin tämä oli ensimmäinen yö metsässä, toisilla kokemusta oli lapsuuden partioajoilta. Aamukahvit hörpittyämme ja munakasleivät mutustettuamme pakkasimme kamppeet ja lähdimme paluumatkalle. Se sujuikin mukavasti tuttua polkua pitkin raikkaasta metsäilmasta nauttien.

Kotimatkalla fiilistelimme retken onnistumista. Pohdimme sitä, kuinka metsässä on hyvä ja turvallista olla. Eräs nuori totesi pakko-oireiden olevan huomattavasti vähäisempiä metsässä kuin kotona kaupungissa. Toinen nuori kiteytti osuvasti metsän tuomat positiiviset vaikutukset.

- Mä en osaa edes kuvailla, kuinka hyvä fiilis mulla oli ku mä heräsin siellä.

 

 

 

 

Jaa tarina