Mitä osallisuus tarkoittaa?

Mitä osallisuus tarkoittaa?


OmaPoko-päivän aikana yksiköt kisasivat leikkimielisesti neljällä toiminnallisella rastilla. Nuoret lennättivät dronea, osallistuivat musiikkivisaan, mutta he pääsivät myös vaikuttamaan siihen, minkälaista vapaa-ajan toimintaa he haluaisivat Pohjolakodilla olevan.

OmaPoko-päivän aikana nuoret osallistuvat toiminnan kehittämiseen Pohjolakodilla. Päivää vietettiin tämän muotoisena nyt ensimmäistä kertaa, mutta niitä tullaan järjestämään neljästi vuodessa ja kullekin päivälle valitaan oma teemansa. Nyt teemana oli vapaa-aika.

– Mielenterveyden yksi osa-alue on se, että ihmisellä on mielekästä tekemistä, psykiatrinen sairaanhoitaja Pilvi Morko alusti omalla rastillaan. 

– Nyt kannattaa antaa luovuuden virrata ja miettiä, mihin Pohjolakodin tiloja voi käyttää ja mitä voisimme tehdä yhdessä. Valittaa on helppo, mutta nyt voidaan yhdessä vaikuttaa siihen, mitä haluamme vapaa-aikana  tehdä.

Yhteinen harrastaminen on Pohjolakodilla hiipunut, eikä entisenlainen kerhotoiminta enää nuoria innosta. Paikassa on kuitenkin monipuoliset mahdollisuudet harrastaa esimerkiksi kädentaitoja, liikuntaa ja musiikkia. Myös ohjaajia ja opettajia on tarjolla.

Keskustelussa tuli ilmi, että nuoret kokevat jo nyt saavansa tehdä ja osallistua monenlaiseen tekemiseen. Kaikki eivät yhteistä tekemistä edes kaipaa, vaikka esiin nousivat yhteiset elokuvaretket, kalastaminen tai mökkireissut.

– Tuntemattomien ihmisten kanssa en halua tehdä mitään, mutta tärkeää on yhdessä jaettu kokemus siitä, että on kivaa, yksi osallistujista pohti.

Nuoret pohtivat myös, mitä osallisuus heidän mielestään tarkoittaa. Osallisuus tarkoittaa ainakin sitä, että osallistuu yhteiseen tekemiseen, niin kuin näihin rasteihin, moni tuumasi.

– Osallisuus on sitä, että osallistuu itse omaan elämäänsä, yksi nuorista miettii.  

– Ja sitä, että kaikkien mielipiteitä kuunnellaan.

Osallistuminen onkin yksi väylä osallisuuden kokemiseen. Osallistumisen kautta opitaan myös olemaan ja elämään yhdessä.

– Osallisuus koostuu myös mahdollisuuksista ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa asioihin. Juuri tähän myös OmaPoko-päivässä tähdätään, Morko toteaa.

Osallistuminen ei kuitenkaan saa olla vastentahtoista. Tai kuten eräs nuori sen ilmaisi, kaikki mitä on pakko tehdä, on ihan peestä. Osallisuus edellyttää myös luottamusta, että uskaltaa ilmaista mielipiteensä.

Vinkkejä vapaa-ajan viettoon tuli loppujen lopuksi 60 kappaletta. Paperilapuille kootut ehdotukset käsitellään ja niitä myös toteutetaan.

OmaPoko-päivän paras joukkue sai eniten taitopisteitä, mutta pisteitä jaettiin myös aktiivisuudesta ja hyvästä asenteesta ja osallisuudesta. Paras joukkue palkittiin kiertopalkinnolla ja herkuilla.

– Yhteishenki ja toisten kannustaminen oli päivän paras anti, Morko tuumi.

Jaa tarina