Normaalia arkea opettelemassa

Normaalia arkea opettelemassa

Maija on Polokka-perhekuntoutuksessa vahvistamassa vanhemmuuttaan ja opettelemassa turvallista ja päihteetöntä arkea. Nyt on ollut aikaa pysähtyä, rauhoittua ja jatkaa siitä mihin ensimmäisellä kerralla Polokassa jäätiin. Aiemmin Maija oli Polokassa koko perheen kanssa.

- Aiemman jakson jälkeen kotona elämä palasi vanhoihin uomiin. Sitten ei mennytkään kovinkaan hyvin, Maija muistelee.

Päihteet palasivat osaksi arkea ja parisuhdekin rakoili. Lopulta Maijan tyttö sijoitettiin pois kotoa.

- Tein itseni kanssa silloin ensimmäisellä kerralla täällä ison työn ja omasta mielestä edistyin kovasti. Se ei ihan riittänyt vaan homma jäi kesken, Maija kertoo.

Tytön sijoitus herätti Maijan miettimään mitä hän tulevaisuudeltaan haluaa. Lopullisesti kuviot alkoivat kirkastua, kun Maija tuli raskaaksi.

- Tajusin, että nyt on muutosta tapahduttava, sillä eihän näin voi jatkaa. Päätin, että vanhoista kuvioista pitää päästä irti. Ymmärsin, ettei yhteiselosta mieheni kanssa yksinkertaisesti tule mitään. Kun eropäätös oli tehty, tiesin etten selviä yksin, Maija sanoo.

Takaisin Polokkaan

Polokka oli jo tuttu paikka ja sieltä Maija koki aiemmin saaneensa apua ja kannustusta, joten hän päätti, että sinne mennään takaisin jos sosiaalityöntekijät siihen suostuvat. Maija sai viranomaiset vakuutettua omasta motivaatiostaan ja hän pääsikin takaisin Polokkaan.

Tällä kertaa Maija on Polokassa yksin, sillä parisuhde on päättynyt. Tavoitteena kaikilla on, että tyttö voisi palata äidin luokse. Maija on kiitollinen saamastaan uudesta mahdollisuudesta.

- Vanhemmuus ehti ensimmäisen jakson jälkeen kadota ja tarkoitus olisi sitä nyt vahvistaa. Opettelen arjen uudestaan ja haluan, että elämä lähtee etenemään. Ei enää päihteitä ja haluan saada tytön takaisin kotiin. Pitää myös hoitaa tätä omaa ongelmaa ja huolehtia että edistyn. Se on tärkeintä, sillä se vaikuttaa lapseenkin, Maija miettii.

Kuukaudet Polokassa ovatkin vahvistaneet vanhemmuutta. Yksilölliset keskustelut ohjaajien kanssa sekä vertaistuki muilta kuntoutujaperheiltä pönkittävät arkea. Polokassa jokaisena arkipäivänä on ohjelmaa, joko ryhmiä tai yksilökeskusteluja. Viikonloput harjoitellaan arjen sujumista yksin tai lapsen kanssa. Maija on edistynyt.

Oikealla tiellä ollaan

- Sen näkee oikeastaan monella tapaa, että oikealla tiellä ollaan. Tyttökin on täällä Maijan kanssa pari päivää kerrallaan ja pikkulikastakin huomaa, että eteenpäin on menty, palveluvastaava Minna-Riikka Miettinen toteaa tyytyväisenä. 

Samaa mieltä on Maijakin ja tulevaisuuden suunnitelmat ovatkin jo kirkkaana mielessä.

- Olen vahvempi tämän kuntoutusjakson jälkeen. Ohjaajien kanssa tehdään hyvät suunnitelmat, joiden avulla selvitään viikonlopuista kotona. Olen tajunnut, että yksin ei tartte nyt selvitä. Olen ottanut asiat rohkeasti puheeksi vaikka pelotti. Nyt vaan opetellaan sietämään arkea, Maija kertoo päättäväisenä.

Jaa tarina