Jokeri-Kunnari
Ihan tavallista elämää täällä eletään

Ihan tavallista elämää täällä eletään

Autismin kirjon lasten ja nuorten kuntoutukseen kuuluu ihan tavallista arkielämää. Jokeri-Kunnarissa arjen apuna käytetään kuvallista viestintää, riittävää lepoa ja lempeää otetta.

- Ihan tavallista elämää täällä eletään. Tuossa ne lapset istuvat illalla rivissä sohvalla ja katsovat Vain elämää, kertoo ohjaaja Christine Salminen Nuorten Ystävien Turussa sijaitsevasta Jokeri-Kunnarista.

Jokeri-Kunnari tarjoaa sijaishuollon palveluita autismin kirjoon kuuluville ja muille erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille sekä tehostettua palveluasumista aikuisille. Moni muuttaa Jokeri-Kunnariin kymmenen ikävuoden korvilla.

Koulu tahdittaa elämää

Koulupaikan järjestäminen on alkuvaiheen tärkeä käytännön asia. Samalla selvitetään, tarvitseeko lapsi avustajaa ja miten hän kulkee kouluun. Koulunkäynnin tukeminen on arjen iso asia. Vaikka lapset käyvät koulua pienryhmissä ja voimiensa mukaan, koulupäivä on aina ponnistus.

- Meidän lapset ylittävät riman joka päivä, kun suoriutuvat koulupäivästä. Heidän pitää tsempata ihan joka päivä. Se on väsyttävää, ja levolle pitää varata aikaa, Christine Salminen sanoo.

Koska arkena levätään, harrastukset ja vapaa-ajan toiminta painottuvat viikonloppuihin. Rauhallisessa kaupunginosassa on mukava harjoitella liikkumista ensin ohjaajan avulla, isompana itsenäisesti.

- Meidän nuoret sopivat kavereidensa kanssa treffejä kauppakeskukseen ja kulkevat sinne itsenäisesti niin kuin muutkin nuoret. Se on heille tärkeää, Christine Salminen kertoo.

Visuaalisuutta ja sosiaalisia tarinoita

Visuaaliset keinot helpottavat kommunikointia autismin kirjon ihmisten kanssa. Kuvat ja tukiviittomat auttavat, kun puheen ymmärtäminen tai tuottaminen on vaikeaa.

Sosiaaliset tarinat ovat hyvin tärkeitä erilaisista tilanteista keskusteltaessa. Ne ovat kuvitettuja kertomuksia esimerkiksi lääkärissä tai kirjastossa käymisestä.

- Moni nuori hyötyy kuvista valtavasti. Jos jännittää kovasti vaikka lääkärikäyntiä, tarina otetaan mukaan reissuun ja seurataan siitä tapahtumien etenemistä.

Moni päivittäisistä tukitoimista liittyy itsetunnon vahvistamiseen. Koska lapset ja nuoret elävät jatkuvasti jaksamisen ylärajoilla, onnistumisen kokemukset ja niiden osoittaminen on tärkeää.

Kiirehtiä ei saa, ei arjen toimissa eikä pitemmälle ajatellen kuntoutumisessa. Edistysaskelet ovat pieniä: jonain päivänä lapsi voi tulla hyväntuulisena koulusta. Ratkaisukeskeisyys on tärkeä periaate. Menneitä ei jäädä vatvomaan, vaan tilanteet ratkaistaan ja suunnataan elämässä eteenpäin. Matka on pitkä, ja toistoja tarvitaan todella paljon.

- Tämä työ ei ole pikajuoksua, vaan ultrajuoksua. Siis vain elämää, Salminen sanoo.

Jaa tarina

  

Lisää tarinoita

Raivarit vaihtuivat toimivaan päivärytmiin