Jokeri-Kunnari
Raivarit vaihtuivat toimivaan päivärytmiin

Raivarit vaihtuivat toimivaan päivärytmiin

- Arki helpottui heti, kun paikka saatiin. Poika on nyt ihan erilainen, kertoo pariskunta, jonka 15-vuotias poika on asunut Jokeri-Kunnarissa vuodesta 2011.

Perheen tilanne olikin hyvin vaikea. Pojan oireet olivat monialaiset: hän sai raivokohtauksia, potki ja puri aikuisia, vahingoitti itseäänkin potkimalla lattiaa. Päivätoimintakeskuksessa hän vahingoitti hoitajia. Poika ei suostunut pitämään vaatteita päällään, uni- ja ruokarytmi olivat sekaisin. Vessanpönttö oli vähän väliä tukossa, kun poika veti tavaroita vessasta.

Sokeus lisäsi haastetta, eikä puhetaidottoman lapsen ahdistuksen syy yleensä selvinnyt. Perhe uupui ympärivuorokautiseen vahtimiseen. Kotihoidon jatkamiseksi olisi toisen vanhemmista käytännössä pitänyt jättää työnsä.

Jokeri-Kunnarissa pojan lääkitys saatiin kohdalleen lastenpsykiatrin avulla. Henkilökunta oppi pian tulkitsemaan pojan viestejä ja ohjaamaan häntä. Puhe-, fysio- ja toimintaterapia järjestyvät sijoituspaikan kautta.

- Nyt poika käy koulua, ja kotilomilla huomaa, että unirytmi ja ruokarytmi ovat kunnossa. Pukemiset ja iltapesut sujuvat kotonakin hienosti, isä kiittää.

Ohjauksen ja arkirytmin löytymisen myötä raivarit ja kiinnipitotilanteet ovat loppuneet. Poika on myös oppinut leikkimään esineillä ajankulukseen. Pihan trampoliini on hänelle mieluinen paikka. Omaa vessaakaan ei enää tarvitse pitää lukossa, niin kuin aluksi.

Vanhemmat ja Jokeri-Kunnarin henkilökunta pitävät yhteyttä viikottain sekä aina tarvittaessa. Pojallekin soitellaan: vaikka hän ei itse puhu, hän kuuntelee mielellään tuttua ääntä puhelimessa.

- Meillä on suuri luottamus siihen, että pojalla on nyt kaikki hyvin, vanhemmat sanovat.

Jaa tarina

  

Lisää tarinoita

Ihan tavallista elämää täällä eletään